In trance in de abdij

Benjamin Tollet
© Brussel Deze Week
16/12/2010
En-Trance is het nieuwe project van de Brusselse sitarmeester Bert Cornelis: hij combineert mystieke Indiase muziek en oude christelijke sacrale muziek. “In India gingen ze ver in de spirituele trance, maar dat verschilt echt niet zoveel van wat er hier in abdijen en kerken gebeurde.”[br]

En-Trance slaat zowel op 'in trance zijn' (in het Frans) als 'binnenkomen' (in het Engels), een woordspeling die de essentie van het project weergeeft. "In trance treden is als binnenkomen in een andere wereld. Je vergeet waar en wie je bent," zegt Bert Cornelis. "In veel culturen worden trance-rituelen gebruikt om dichter bij god te komen, om los te raken van het stoffelijke leven."

Aan de basis van En-Trance ligt de ontmoeting tussen Cornelis en zangeres Deborah Ollevier, die zich specialiseerde in de gregoriaanse zangen die ze van haar grootvader leerde. De twee Brusselaars ontmoetten elkaar in India, waar Ollevier twee jaar lang intensief dhrupad (de oudste vorm van Indiase klassieke muziek) studeerde terwijl ze inwoonde bij de vermaarde Gundecha Brothers in Pune.
"Terug in België zijn we gaan samenspelen. Deborah kent de westerse religieuze muziek goed, en al spelend hebben we ontdekt dat de atmosfeer van de oude abdijzangen dicht bij dhrupad ligt. In de show brengen we zo'n abdijlied. Een heel eenvoudige tekst, twee zinnen die de hele tijd herhaald werden bij zonsondergang. In India lijkt het evidenter om een toestand van trance te bereiken, maar in feite gebeurde in de abdijen en kerken hier net hetzelfde. Bij ons is dat verloren gegaan. Veel mensen minachten onze Kerk - en je zou voor minder. De wantoestanden in de Kerk, wat de paus zegt: afschrikwekkend. Maar dat wil nog niet zeggen dat er niets van waarde zit in ons kerkelijke verleden. Daarom ben ik er niet vies van om die religieuze muziek te integreren in mijn muziek," zegt Cornelis, die na zes jaar universitaire studie in de Indiase klassieke muziek in januari zijn eindexamen doet.

Voor dit project haalde Cornelis er ook de Franse celliste Julie Mondor, de Armeense doudouk -meester Vardan Hovanissian en de Braziliaanse udu -virtuoos Renato Martins bij. "Julie is gespecialiseerd in barokmuziek, maar ze studeert ook al tien jaar intensief dhrupad en ze staat open voor hedendaags klassiek. Vardan brengt je met zijn doudouk in hogere sferen, heel rustgevend," zegt Cornelis, die instaat voor concept, composities en artistieke leiding. "Daarnaast was ik op zoek naar een andere vorm van percussie dan de tabla . Het is niet makkelijk om percussie te vinden die bij de sitar past; met een drum zou je de sitar heel hard moeten versterken. Gelukkig is er dan Renato's udu, een kleipot die heel zacht klinkt."
Benjamin Tollet

--------------------------------------
En-Trance op vrijdag 17 december bij Muziekpublique in Théâtre Molière, Naamsepoortgalerij, Bolwerksquare 3, 1050 Elsene. Kaartjes kosten 7/10/12 euro (cultuurwaardebon welkom). Meer op www.muziekpublique.be en www.sitarplayer.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni