75 jaar Flageygebouw: Swingend schip
Lees ook: Flageygebouw wordt 75
In de openingsweek van 23 tot en met 26 januari wordt de toon gezet met de bigband van Matthew Herbert en Radio Modern met fotosessies in Salon Diongre. Er zijn topconcerten van de pianist Till Fellner, het Brussels Philharmonic en Musiques Nouvelles uit de tijd van de grote liveconcerten. Voorts wordt het Festival Musiq'3 gepaard aan speeddating, stemt het Klara Festival af op melancholie, duiden Ciné-Clubs nuits américains, schrapen de Wiener Sängerknaben de keel. Of toch maar op Diongre-tocht met de retrobus?
"Na amper driehonderd dagen werd in 1938 het nieuwe gebouw van het NIR ofte Nationaal Instituut voor Radio-omroep opgeleverd," vertelt Gilles Ledure, algemeen directeur van Flagey, de vzw die na de renovatie in 2002 werd opgericht. "Het was een van de meest vooruitstrevende omroepgebouwen ter wereld. De jonge Molenbeekse architect Joseph Diongre had toen nog maar enkele kleine projecten verwezenlijkt! Het gebouw beantwoordde aan de noden van de media, die massamedia werden."
"Over het Flageygebouw spreken zonder emotie is niet mogelijk," zegt Jean-Paul Philippot, de grote baas van de RTBf. "Het is een gebouw met een ziel, en dat komt door de osmose van architectuur en animo. De paquebot werd een baken in de omroepgeschiedenis. En dat de missie profetisch was, wordt bewezen door het feit dat het gebouw 75 jaar later weer een plek voor audiovisuele projecten is."
VRT en RTBf volgen de festiviteiten op de voet. Cobra.be brengt vanaf 25 januari archiefbeelden, en La Prem1ère brengt Le fantôme de Flagey, want waar er een ziel is, is er volgens Philippot gegarandeerd ook een spook.
Pionierswerk werd hier geleverd, zegt VRT-radiomanager Els Van de Sijpe, "legendarische concerten met grote namen, tot Igor Stravinsky. En elke bezoeker blijft de akoestische topkwaliteit bij." Zelf werkte Van de Sijpe er ook, een jaartje, tot Radio 2 Omroep Brabant in 1995 naar het Amerikaans Theater verhuisde. "Rood tapijt, houten muren, op de werkplek! De meesten waren halfweg de jaren 1970 al vertrokken naar de Reyerslaan, het gebouw was niet aangepast aan fax of computer. Maar toch: met zicht op de markt, het circus... Het was radio maken op het ritme van de stad."
Lees meer over: Elsene , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.