Met z’n allen zeepkisten bouwen en achteraf de hellingen van het Josaphatpark afhossen: ook de eerste schoolmaand kan fun zijn. De vijfde editie van het festival Alles es Just! liet zich voor die ludieke evenementen inspireren door de eerste elektrische autobouwer Camille Jenatzy (1868-1913).
Alles es Just vindt inspiratie bij autobouwer Camille Jenatzy
Vader Jenatzy, van Hongaarse origine, opende de eerste rubberfabriek in België, in de Stephensonstraat (Schaarbeek). Zijn zoon en elektriteitsingenieur Camille Jenatzy (1868-1913) werd een befaamd autoracer. Hij verbrak tot driemaal toe het snelheidsrecord op de weg. In 1897 emigreerde hij van Schaarbeek naar Parijs om er elektrische automobielen te ontwerpen, die vooral als taxi door de Lichtstad reden.
Met zijn elektrische stuntauto, de Jamais contente, haalde hij als eerste een snelheid van 105 km/uur (in 34 seconden). Jenatzy’s koersnaam was Le diable rouge (de Rode Duivel), naar de kleur van zijn sik. De man stierf in een jachtongeval. Vandaag is de legendarische Jamais contente een van de pronkstukken van het Musée de l’Automobile in Compiègne (Frankrijk). Via kanalen als het magazine van gemeenschapscentrum De Kriekelaar, het Infoblad van Schaarbeek en de Facebookpagina allesesjust werden al wat kinderen van zes tot twaalf op de hoogte gebracht om op zaterdagmiddag 9 september - en de drie daarop volgende zaterdagen - zeepkisten te bouwen.
Familie mag de jongeren wel meehelpen. Het is de bedoeling om tijdens de workshopdag, met het materiaal aan planken en metaal dat klaar ligt, een eigenzinnige zeepkist te timmeren, die het festival Alles es Just! een maand later tijdens een wedstrijd wat couleur locale geeft. Uiteraard mogen ook eigen accessoires als kuipstoelen of oude fietswielen meegebracht worden om de zeepkist te personaliseren.
Per rijgevaarte mogen er twee tot drie piloten ingezet worden. Voor wie geen inspiratie heeft, werd een makkelijk na te bootsen prototype in elkaar getimmerd met rem en besturingssysteem, geeft Philippe Debroe, initiatiefnemer en stichter van Alles es Just!, mee.
Deelnemen aan de workshop kost vijftig euro. Daarvoor krijgt het bouwteam de kist mee naar huis. Op zaterdag 7 oktober worden dan alle snelheidsduivels met hun zeepkist verwacht in het Josaphatpark. Daar moet zo’n tien meter hoogteverschil bergaf worden overbrugd om richting buvette van de Schuttersgilde te racen.
Het winnende team mag met de Jenatzy Cup naar huis, genoemd naar de bouwer van de eerste elektrische automobiel, in de negentiende eeuw (zie kaderstuk).
Verder trekt het minifestival Alles es Just! ook twee dinsdagavonden uit om een festivallied La jamais contente in te studeren voor de festivaloptocht. De naam van het lied is ontleend aan de racewagen in sigaarvorm waarmee Camille Jenatzy (le Diable Rouge) voor het eerst de kaap van 100 km/uur op de weg doorbrak.
Als toemaatje wordt rond de figuur van Jenatzy een historische expositie gebouwd, in het artnouveauhuis Autrique. Daarvoor heeft Debroe materiaal gesprokkeld, waaronder een facsimile van een van de eerste houten Michelinbanden, kaarten van de legendarische Jenatzy-recordrace, reclame-affiches met de Rode Duivel himself en dies meer.
De legendarische raceauto Jamais contente, die in Compiègne (Frankrijk) de tand des tijd overleeft, en een verzekeringswaarde van 1 miljoen euro heeft, zal niet aanwezig zijn (dat zou tienduizenden euro kosten, volgens Debroe). Er komt wel een rijklare replica uit het museum Autoworld naar de festivaldag. Die metalen ‘sigaar’ zal wellicht evenveel hilariteit opleveren dan de zeepkisten van onze Brusselse ketjes.
Lees ook het artikel: "Wie was Camille Jenatzy?"
Lees meer over: Cultuurnieuws , Events & Festivals , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.