AMVB brengt expositie 'Herinnering en migratie'
De migratie naar Brussel is veelkeurig. Zowel buiten- als binnenlandse migranten brengen hun herinneringen mee naar de hoofdstad. De verhalen van die nieuwe Brusselaars zijn nu gebundeld in de tentoonstelling Herinnering en migratie, die op Erfgoeddag in première gaat.
"Het thema van Erfgoeddag is heel ruim. Wij willen vooral benadrukken dat je moet openstaan voor de diversiteit van Brussel," zegt Charlotte Debroux van het AMVB. "Met deze tentoonstelling tonen we het verleden aan de hand van herinneringen en souvenirs, door samen te werken met de verschillende gemeenschappen in de hoofdstad."
De diversiteit van Brussel wordt in scène gezet door de Brusselse kunstenaar Francis Denys, die de vormgeving van de tentoonstelling verzorgt. Vooral de tentachtige constructie in blauw dekzeil valt op in de expositieruimte. Een noodzaak, zo blijkt. Het AMVB heeft geen verwerkingsruimte; onlangs overgedragen archieven worden daarom achter een wand opgeslagen in de tentoonstellingsruimte voor ze naar het depot gaan. "In Japan is dit blauwe dekzeil kenmerkend voor de verblijfjes van zwervers in steden als Tokyo en Osaka. In de hypergestructureerde en concurrentiële Japanse maatschappij kiezen heel wat mensen, ook intellectuelen, voor een bestaan in de marge als dakloze onder een blauw zeil," zegt Denys.
Het verhaal van de nieuwe Brusselaars vindt perfect onderdak in de omgeving die Denys creëerde. De tafels waarop hun voorwerpen worden tentoongesteld, staan onder een hemel van zwart en goud gekleurde lavasteentjes, die Denys aan het plafond bevestigd heeft. De steentjes die uit de zee komen, symboliseren opnieuw migratie. "Het zoeken, vinden en verzamelen van de stenen betekent dat ze ontfutseld worden aan een biotoop waarin ze eerder al op een mechanische manier waren terechtgekomen," legt Denys uit.
De tentoonstelling plaatst de verhalen van de nieuwe Brusselaars centraal en toont het erfgoed dat zij als migranten belangrijk genoeg vinden om te delen. "Erfgoed is datgene van vroeger - en 'vroeger' kan evengoed gisteren zijn - dat je belangrijk genoeg vindt om door te geven aan de volgende generatie," zegt Charlotte Debroux. "We hebben gezorgd voor een divers aanbod van erfgoed, en om het concept origineler te maken, doen er niet alleen allochtone nieuwe Brusselaars mee, maar ook Vlamingen die naar de hoofdstad verhuisd zijn."
Zo stelt naast de Zuid-Afrikaanse Shilimeza, die voor de tentoonstelling een radioprogamma uit haar jeugd heeft gereconstrueerd, dus ook Wim uit Roeselare tentoon. Samen met zeventien andere nieuwe Brusselaars vertellen zij op Erfgoeddag in première hun verhaal.
:: De tentoonstelling loopt van 27 april tot en met 31 oktober in het AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel. Speciaal voor Erfgoeddag kunt u er ook op 26 april al terecht. Meer info op
www.amvb.be
Het erfgoedfeest
BRUSSEL - Erfgoed wordt dit jaar dubbel in de watten gelegd op 26 april. Niet alleen de Vlaamse gemeenschap, met Erfgoeddag, zet op die dag haar verleden in de verf, ook het Brussels Gewest draagt zijn steentje bij met het Erfgoedfeest. Voor de tweede keer op rij organiseert de directie Monumenten en Landschappen op initiatief van staatssecretaris Emir Kir (PS) dit evenement, dat het publiek warm wil maken voor erfgoed.
"Tot nu toe konden we niet altijd alle doelgroepen bereiken," zegt Kir. "Het was belangrijk dat we ons aanbod vernieuwden. Daarom organiseren we dit jaar een grootschalig, gezinsvriendelijk evenement, waar het publiek het erfgoed in een ontspannen omgeving kan leren kennen. Gidsen, animatoren, archeologen en restauratiedeskundigen laten de bezoeker een dag beleven vol ontdekkingen," zegt Kir.
Het Erfgoedfeest wordt georganiseerd in het kader van de Europese Monumentendagen, op de terreinen van Thurn & Taxis, van 10 tot 18 uur. De toegang is gratis. Meer informatie krijgt u op www.heterfgoedfeest2009.be (Erfgoedfeest, Brussels Gewest) en www.erfgoeddag.be (Erfgoeddag, Vlaanderen en Brussel).
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.