Brussel: meeste cultuursubsidies, 16 organisaties op droog zaad
Schauvliege maakte vrijdag de adviezen voor cultuursubsidies openbaar. Waarschijnlijk zal ze het overgrote deel van de adviezen opvolgen.
Uit het document blijkt dat er nergens zoveel organisaties verdwijnen als in Brussel (16), maar er blijven er ook het meeste over (64). Dat schrijft De Standaard dinsdag. Brussel krijgt van alle steden het grootste bedrag toegeschoven, en heel wat verenigingen krijgen meer dan een miljoen euro, zoals de KVS, het Kunstenfestivaldesarts en dansensemble Rosas.
Bij de organisaties die niets meer krijgen zitten vooral kleinere spelers, zoals het danscentrum in Jette, de Sint-Lukasgalerij in Schaarbeek en muziektheater Pantalone aan het Martelaarsplein. "Dit is een gedwongen faillissement en ik kan me niet inbeelden dat dit echt gaat gebeuren", zegt Filip Bral van Pantalone aan tvbrussel. "Voorlopig maak ik me geen zorgen, maar de komende dagen zullen uitwijzen of dat terecht is."
Opvallend is dat er een aantal verenigingen een dubbel positief advies krijgen, maar alsnog op droog zaad worden gezet, zoals Sarma vzw in Schaarbeek en Bloet vzw in Elsene.
Naast de 16 Brusselse organisaties die niets meer krijgen, waren er nog een vijftiental subsidie-aanvragers die evenmin een cent krijgen, zoals kunsteducatiecentrum Irma Firma, Les Ateliers Claus in Sint-Joost en ZebrArt in Schaarbeek. Het volledige overzicht vindt u in het document in bijlage.
In totaal zou er 23,9 miljoen euro naar de hoofdstad gaan binnen het Kunstendecreet. Voor een goed begrip: dat zijn uiteraard niet de enige subsidiestromen voor cultuurorganisaties. En heel wat grote instelingen zoals de Antwerpse Singel krijgen nominatim werkingsmiddelen, zoals beheersubsidies voor hun infrastructuur. Daardoor kan de uiteindelijke vergelijking tussen de steden anders uitvallen.
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.