De Lakense tijd van Van Gogh & co

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
08/04/2011
Van Gogh, Meunier, Van de Woestijne, Brel, Multatuli en Elsschot: deze kunstenaars hebben gemeen dat Laken ooit een rol speelde in hun leven of oeuvre. Wie meer wil weten, kan zondag samen met het Willemsfonds op pad.

Het artiestenparcours begint in het gemeenschapscentrum Nekkersdal. Daarvandaan is het maar een paar tientallen meters wandelen tot aan het Poesjkinplein, zo genoemd omdat er in 1999 een fors standbeeld van Aleksandr Poesjkin, de grootste Russische dichter, werd neergepoot. Rosanne Germonprez, die vorige lente met het Lakense Willemsfonds een huldebetoon aan de dichter organiseerde en nu het initiatief nam voor het artiestenparcours, hoopt nog altijd dat het nabijgelegen metrostation Pannenhuis weldra omgedoopt wordt tot halte Poesjkin.

Vandaar gaat de tocht naar de kanaalzone, waar verschillende kunstenaars sporen achterlieten. Zo staat aan de Lakense brug het indrukwekkende 'Monument van de arbeid' van de negentiende-eeuwse beeldhouwer Constantin Meunier. Het beeld stond aanvankelijk op de Jules de Troozsquare, maar moest in 1949 verhuizen naar de andere kant van de brug.

In deze buurt verbleef vanaf 1878 ook Vincent van Gogh, een groot bewonderaar overigens van het sociaal geëngageerde werk van Meunier. Als 25-jarige volgde hij les aan de Vlaamse Opleidingsschool in de Groendreef. Eigenlijk was hij er maar gast-leerling, want de bedoeling van deze protestantse school was om Vlaamse jongelingen op te leiden tot evangelist. De opleiding was geen succes, maar Van Gogh maakte toen wel zijn eerste bekende schets, van het kleine Café au Charbonnage. Aan zijn broer Theo schreef hij dat het geen bijzonder cafeetje was, maar dat hij onder de indruk was van de kolenarbeiders die er hun boterhammen opaten.

Van Van Gogh gaat het naar Multatuli, wiens vrouw Tine een tijd op de Antwerpsesteenweg woonde. Daarna voert de wandeling langs het kerkhof van Laken, waar het eerste afgietsel staat van 'De denker' van Auguste Rodin.

Wat verderop in de Sint-Annadreef nummer 24 woonde vanaf 1912 de schrijver Karel Van de Woestijne, die vanuit Brussel als correspondent voor de Nieuwe Rotterdamsche Courant (NRC) berichtte. In diezelfde periode betrok ook Willem Elsschot met zijn vrouw en vier kinderen een appartement op de tweede verdieping van het nummer 237 van de Bockstaellaan. Beneden was café Le Cygne, en cafébazin Jeanne-Marie zou later model staan voor Dikke Jeanne in Lijmen/Het been.

Het parcours eindigt met de herinnering aan een muzikant, en niet de minste: Jacques Brel trouwde 61 jaar geleden eerst in het Lakense gemeentehuis en een week later in de Goddelijk Kind Jezuskerk met Miche, een meisje uit de Stiénonlaan.

Artiestenparcours met gids Hugo Neyrinck, zondag 10 april, om 14 uur vertrek in Nekkersdal, waar het Willemsfonds na afloop pannenkoeken serveert

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni