De Munt fulmineert tegen laks beleid

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
28/03/2012
Munt-directeur Peter de Caluwe maakte van zijn jaarlijkse persconferentie voor het nieuwe seizoen een heus mission­statement: “Makkelijk gezegd dat wij ‘entertainment’ produceren. Ons werk draagt wel bij tot het civiliseren van de maatschappij.” Meer over het programma volgt zodra de kaartjesverkoop van start gaat.

De intendant, die in de zomer aan zijn tweede termijn begint, uitte zijn bezorgdheid over de hele cultuursector in tijden van crisis. "Deze crisis is niet de onze," klonk het, als Cassius tegen Brutus. De Caluwe onderstreepte de internationale erkenning van het 'bescheiden' operahuis, dat wereldwijd bewierookt wordt hoewel het maar 1.100 zitjes heeft. Zo werd de instelling door Opernwelt gelauwerd als 'Operahouse of the Year'.

"Het is makkelijk gezegd dat wij entertainment produceren," zei De Caluwe, "maar ons werk draagt bij tot het civiliseren van de maatschappij. Overal wordt de term investeren in de mond genomen, behalve in de cultuursector. Daar spreekt men over subsidiëren - t erwijl wij voor elke euro subsidie een return van drie euro noteren."

De Caluwes pleidooi was een beleefde, maar forse oproep naar de collega's uit de cultuursector die goed werk leveren met hoge meerwaarde en die evenmin verder kunnen met een beleid dat de subsidies jarenlang bevriest. "Onze enveloppe wordt op te korte termijn bekeken. De Munt kreeg net de reacties op de begroting 2012 in de bus - twee procent bespaard -, terwijl wij al aan het programma voor 2015 werken. Sinds 2008 moeten we onophoudelijk inleveren. Zelfs voor salariskosten verdwijnen subsidies. Begrotingen struikelen over een gebrek aan langetermijnvisie."

Het notoire operahuis ziet die snoei in de subsidies niet zitten en wil overleg met de overheid. "Als de subsidies de gebouwen, personeelskosten en werking mogen dekken, dan wil ik tachtig procent van alle overige kosten (voor de producties, red.) zelf zoeken," klonk het genereus.

De intendant ziet ook af van de lonkende uitbreidingsmogelijkheden van de Munt-ateliers in het voormalige Dexia-pand in de Arenbergstraat. "Dit is geen prioriteit meer voor ons. Hopelijk komt er andere cultuur in het pand - zolang het maar geen bier is." Het accent in infrastructuurwerk ligt nu op het toneel . "Voor Rusalka moest de vrachtwagen 25 keer over en weer naar de depots. We kunnen twintig werkdagen van onze technische ploeg besparen als we alles bij de hand hebben, en zo staat het ook in ons masterplan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni