Fotoboek kijkt naar Woluwe, vroeger en nu

An Devroe
© Brussel Deze Week
17/11/2011
Na Stokkel en Mooi-Bos & Sint-Paulus heeft de dienst Cultuur nu een fotoboek uit over het centrum vroeger en nu. Bij het ontdekken van dat ‘vroegere’ op de foto’s van vandaag maakt je hart een sprongetje.


Vergeleken met een foto uit 1890 van de François Gaystraat, de vroegere Hertogstraat, is vandaag maar één herkenningspunt overeind gebleven: de toren van de Sint-Pieterskerk uit 1775. Niet eens de hele kerk, want de huidige kerk uit 1935 is dwars door de oude gebouwd. De witte hoekstenen zouden zelfs nog afkomstig zijn van het oorspronkelijke romaanse kerkje.

In en om de oude dorpskern binnen de Kleine Kerkstraat, het Sint-Pietersvoorplein, de Félix Poels- en de Louis Thysstraat kun je de publieke gebouwen in verschillende tijdperken volgen. Het huidige gemeentehuis uit de jaren 1960 kwam in de plaats van moestuintjes. Het gesloopte houten station van Sint-Pieters-Woluwe uit 1905 lijkt wel een Chinees paviljoen. In de Stations­straat is het oude postkantoor uit 1909, dat ooit beide Woluwes bedeelde, nog niet veranderd. Door de bevolkingsexplosie verhuisde de Post naar een nieuw gebouw. Nu we vooral virtueel post krijgen, kan het oude eventueel opnieuw dienen.

Vanaf de jaren 1960 is de kaalslag te zien, rijen huizen moesten wij­ken voor de aanleg van het kruispunt Woluwelaan/Tervurenlaan. Het mo­­nument der gesneuvelden op de hoek van Tervuren- en Parmentierlaan van de beeldhouwer Marcel Wolfers stond ook in de weg van het verkeer. Op de foto uit 1920 stapt nog iemand van zijn fiets om ernaar te kijken. Alleen in het Woluwepark lijkt de tijd stil te staan, op de grazende schapen na, want nu lopen er eenden rond.

Ook nieuwe inwoners zonder herinneringen aan oude bruggen, kastelen of hoeves waar meer dan een generatie burgemeesters opgroeide, kunnen iets aan dit (drietalige) boek hebben. Het lijkt ons prima meststof om wortel te schieten in de wijk.

Vernissage en boekvoorstelling op 18 november om 19.30 uur. Inschrijven bij GC Kontakt, Orbanlaan 54, 02-773.07.64. Expo loopt tot eind december; gratis toegang. Boek 12 euro

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni