Fusie federale kunstmusea onder vuur

JCO
© brusselnieuws.be
05/11/2012
25 academici uiten in een open brief zware kritiek op de plannen van minister Magnette (PS) voor de fusie van de federale Brusselse kunstmusea. De talrijke problemen van deze instellingen worden door deze projecten eerder verbloemd dan opgelost, vinden ze. Ook initiatieven als het Magritte Museum kunnen niet op genade rekenen. ”Een museum is niet louter een toeristische attractie.”

In het reorganisatieplan van minister Paul Magnette (PS) worden de kunstmusea gegroepeerd in een 'pool kunst'. Die omvat dan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB), de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

De auteurs van de open brief, professoren van onder meer de VUB, de ULB en de KUL, vragen zich af hoe dat project "tot ontwikkeling is kunnen komen zonder wezenlijk overleg en vooral zonder grondige doorlichting van de situatie. De talrijke problemen waarmee deze instellingen sinds lang kampen maar die nooit werden aangepakt, worden door deze projecten eerder verbloemd dan opgelost", schrijven ze.

De plannen voor één 'pool' en één algemeen directeur, een post waarvoor huidig KMSKB-directeur Michel Draguet in polepositie ligt, zullen "een onoverzienbaar geheel" opleveren. De ondertekenaars vinden ook dat de geplande hervormingen "een funest klimaat opleveren dat alle ernstige pogingen tot vernieuwing binnen de instellingen verlamt".

'Museum is niet louter toeristische attractie'
De oprichting van nieuwe thematische musea, zoals het Magritte Museum en het op stapel staande Fin-de-Siècle Museum, noemen de academici dan weer "weinig gefundeerd". Die twee musea zijn de geesteskinderen van directeur Draguet. Ze wijzen erop dat "een museum niet louter een toeristische attractie is, maar bovenal een plaats waar men collectief erfgoed bewaart".

In de open brief wordt ook gevraagd dat de collecties hedendaagse en moderne kunst zo snel mogelijk weer aan het grote publiek worden getoond. Sinds de sluiting van het Museum voor Moderne Kunst in januari 2011 zitten die in opslag. Ook andere collecties, zoals een deel van die voor oude kunst, worden volgens de academici al veel te lang aan het publiek onttrokken. "Het Magritte Museum is slechts een mooi uithangbord dat de verwaarlozing van deze collecties verhult", schrijven ze. "De toestand van sommige reserves van de Koninklijke Musea maken een ontwikkeld land te schande."

De ondertekenaars hekelen ten slotte ook de ontbinding van het KIK, dat volgens hen een stevige internationale reputatie heeft opgebouwd. Door de reorganisatie zet het KIK "een onwaarschijnlijke stap van vierenzestig jaar terug in de tijd". Volgens de ondertekenaars wordt die ontbinding opgelegd "tegen de overtuiging van het merendeel van de betrokken culturele actoren in".

U kan de integrale open brief hieronder in bijlage vinden.

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni