Geschiedenis van Brussel, hoofdstad van de wereld
Louis Frank slaagde niet in zijn opzet. De Eerste Wereldoorlog brak uit en hij moest zijn plannen opgeven. Roel De Groof, die vandaag vaststelt dat Brussel ondanks alles wel een politieke wereldstad is geworden, onderzocht hoe Frank zijn ideeën verdedigde. De studie is een eerste aanzet tot een groot colloquium over de rol van Brussel als Europese hoofdstad, dat eind dit jaar plaatsvindt.
De promotie van Brussel als wereldhoofdstad is een van de bijdragen die Brusselse Thema's weer tot een lijvig boek maakt. Rudi Janssens toont onder meer aan dat de interesse om Nederlands te leren in Brussel nog stijgt, Luk van Mensel onderzoekt de kennis van het Nederlands van Franstalige leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs en Els Witte heeft het over de verschillende migratiestromen in Brussel sinds 1815. De thema's worden al sinds 1977 gepubliceerd, met de regelmaat van de klok onder leiding van Els Witte.
Voor het eerst krijgt het werkstuk een interuniversitair aspect. Ook de Katholieke Universiteit Brussel en Ehsal werkten er aan mee en het wordt voortaan uitgegeven door Brio, het Brussels interuniversitair onderzoekscentrum waar de Vlaamse gemeenschap (Brusselse aangelegenheden) de komende twee jaar 435.000 euro voor uittrekt. Daarmee zullen nog andere studies gefinancierd worden en wordt er een virtueel onderzoekscentrum opgericht waar alle wetenschappelijke informatie over Brussel gebundeld zal worden. Voor Vlaams minister van Brusselse aangelegenheden Bert Anciaux (Spirit) is informatie over Brussel cruciaal "nu er zich in 2007 een nieuwe staatshervorming aankondigt."
:: Brusselse Thema's, VUB-Press, 24,95 euro
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.