Jacques Tati & friends: Hulde aan Hulot

Gerd Hendrickx
© Agenda Magazine
29/01/2010
Een halfjaar na 'Bibendum & Co', de felgesmaakte expo waarin een bataljon illustratoren zich speels vergreep aan reclame-iconen, pakt het Huis van het Beeld alweer uit met een bijzondere tentoonstelling: Jacques Tati & friends.

De tentoonstelling presenteert werk van net geen honderd illustratoren, waaronder kleppers als François Avril, Ever Meulen, Tom Schamp en Jan Van Der Veken, die hulde brengen aan de grote Franse filmregisseur en zijn unieke droogkomische universum.

Centraal daarin staat Monsieur Hulot, Tati's iconische typetje met onafscheidelijke pijp, regenjas en deukhoed, die zich slechts met de grootste moeite overeind weet te houden in het 'moderne' Frankrijk van de jaren 1950 en '60.

Op de 99 illustraties die op de expo uitgestald staan, vinden we Hulot terug in allerlei situaties die we herkennen uit de Tati-klassiekers: Hulot op zijn Solex-snorfiets of te voet de verkeerschaos trotserend, Hulot in zijn wonderlijke trappenhuis of de tuin van Villa Arpel uit Mon oncle, Hulot verloren in het doolhof van glas, spiegels en staal van Playtime.

Het merendeel van de illustraties bestaat uit teken- en schilderwerk, maar de expo toont ook enkele sculpturen zoals de papieren museumgevel waarin het hoofd van Hulot verwerkt zit (Teun van den Wittenboer) of de hamer met kromme nagel (Thierry Murat) waarin we de pijprokende Hulot herkennen.

Helemaal in de geest van Tati moeten we de clou van een tekening vaak gaan zoeken in een detail. Zo knipoogt Philippe de Kemmeter naar Jaws, de film die Tati begin jaren 1970 inspireerde tot een nieuwe scène die hij toevoegde aan het twintig jaar eerder voltooide Les vacances de Monsieur Hulot.

Jack Durieux keert het logo van het warenhuis Tati ondersteboven en tovert zo het silhouet van Hulot tevoorschijn tussen de letters 'A' en 'T'. En Lode Devroe bedenkt een zogezegd geschrapte scène uit Mon oncle waarin de visfontein van Villa Arpel de zwager van Hulot opgeslokt heeft in een aan Yves Chaland schatplichtig tafereel.

Een poos geleden bracht de Brusselse uitgeverij Plaizier een Tati-kalender voor 2010 op de markt met fraaie collages van Guillaume Cassar. Daarop moeten Tati-fans en liefhebbers van retro illustraties beslist deze expo aanstippen. Let wel: de tentoonstelling is enkel te bezoeken tijdens de kantooruren, maar net als de catalogus wel gratis.

:: Jacques Tati & friends
wanneer: 28 januari > 31 maart 2010 - maandag > vrijdag van 9.00 > 18.00 uur
waar: Huis van het Beeld/Seed Factory, Vrijwilligerslaan 19, Sint-Pieters-Woluwe, 02-743.47.20
inkom: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni