Het Joods Museum van België heeft grote uitbreidingsplannen. Met de geplande verhoging van het hoofdgebouw in de Miniemenstraat verdubbelt de tentoonstellingsruimte. In de nieuwe binnenplaats komt er een cafetaria en een schitterend bas-reliëf van de wereldberoemde beeldhouwer Ossip Zadkine.

Het Joods Museum van België verhuisde in 2004 naar de Miniemenstraat in de Marollen, nadat het veertien jaar lang in de Stalingradlaan was gehuisvest. Aanvankelijk betrok het enkel de voorbouw in de Miniemenstraat. Spoedig nam het museum ook een bijgebouw aan de achterkant in gebruik. Daar vinden de tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Het waren vooral de tijdelijke tentoonstellingen die het museum op de kaart zetten, zoals de expo's rond Magnumfotografen Robert Capa en David Seymour. Aan de achterbouw verandert er niets. Het nieuwbouwproject focust op het voorgebouw, dat in de hoogte wordt uitgebreid.

Bas-reliëf
Er komt ook een deels overdekte doorgang tussen beide gebouwen. Het voorgebouw verdubbelt in oppervlakte, van 350 naar 700 vierkante meter. "We gaan zorgen voor een gloednieuwe presentatie van de vaste collectie," legt oprichter en mede-conservator Daniel Dratwa uit aan brusselnieuws.be. "Terwijl de collectie nu eerder thematisch is gepresenteerd, zal de geschiedenis van het Jodendom na de verbouwingen chronologisch aangepakt worden."

In de doorgang tussen voor- en achterbouw komt er een deels overdekt binnenplein met een nieuw cafetarium en een bas-reliëf van de Wit-Russisch/ Frans/ Joodse beeldhouwer Ossip Zadkine. "Het bas-reliëf prijkte vroeger in de Metropolebioscoop, nu een Zara-winkel in de Nieuwstraat. Het ligt al jaren in een depot."

De eigenaar van de vroegere Metropolebioscoop, de familie Wielemans, geeft het bas-reliëf met dansende vrouwen in langdurige bruikleen aan het Joods Museum. Met subsidies van het Brusselse Gewest wordt de sculptuur, 12 meter lang en drie meter hoog, verplaatst.

De verbouwing is toevertrouwd aan de associatie van het architectenbureau Matador met ADN en Archiscénographie. De kostprijs is geraamd op 5 miljoen euro. Daarvan komt 2,5 miljoen euro van de Franse Gemeenschap en 2,5 miljoen euro van Beliris. De werken zijn gepland eind 2012. Het museum blijft twee jaar gesloten. Het Museum moet wel nog een bouwvergunning aanvragen.

'Franstalig museum'
"Hoewel het gaat om het Joods Museum van België, zijn we eigenlijk een Franstalig museum geworden," zegt oprichter-conservator Daniel Dratwa wat bitter. Van de Vlaamse Gemeenschap krijgen we helemaal geen subsidies, van de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgen we af en toe vertaalsubsidies. We doen ons best om een tweetalig museum te blijven, en na de verbouwingen zelfs drietalig," besluit Dratwa.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni