Bij de Koninklijke Muntschouwburg moeten er 16 personeelsleden afvloeien. Daarbij horen vijf naakte ontslagen. Per jaar zullen er twee tot drie producties minder zijn en dans verdwijnt helemaal uit De Munt. Dat is het gevolg van de besparingen door de federale overheid.
Muntschouwburg: 16 jobs weg en geen dans meer
Lees ook: Rosas: 'Aanslag op Brussels danspubliek'
De Munt gaat zowel op haar artistieke producties, op de werkingskosten als op het personeel besparen. Zestien personeelsleden op een totaal van 401 moeten vertrekken. Daarvan zijn er 11 mensen die met pensioen gaan en die niet worden vervangen. Er komen dus 5 naakte ontslagen.
Het aantal scenische producties, opera’s dus, daalt van 9 à 10 per jaar nu naar 7 à 8 vanaf het seizoen 2015 – 2016. Zeer ingrijpend is ook de beslissing om geen co-producties meer op te zetten op het gebied van dans. Geen Rosas, het wereldvermaarde dansgezelschap van Anne Teresa De Keersmaeker, meer in De Munt. “Dat is een catastrofe en een serieuze verschraling van het aanbod”, geeft intendant en algemeen directeur Peter de Caluwe toe, “maar de besparingen dwingen ons om moeilijk keuzes te maken”. Ook de samenwerking met Sasha Waltz en Sidi Larbi Cherkaoui wordt op de helling gezet.
Geen barokopera's meer
Bovendien is er in De Munt geen plaats meer voor barokopera's. Dat komt omdat daarvoor meer moet worden gewerkt met externe ensembles. Zo is de geplande Monteverdi-cyclus met dirigent René Jacobs, die in 2016 van start zou gaan, geschrapt.
2015 is daarom een scharniermoment in de geschiedenis van de Koninklijke Muntschouwburg. “Net nu De Munt er in geslaagd is om de schulden uit de jaren 1980 en 1990 weg te zuiveren, zet de federale regering het mes in onze subsidies. Dat is bijzonder cynisch”, zei de Caluwe.
De Munt krijgt van de federale overheid jaarlijks 1,4 miljoen minder subsidies. Aanvankelijk zou het operahuis zelfs 2,9 miljoen euro minder krijgen. Na luid protest van de Caluwe temperde minister Didier Reynders (MR) de besparingen bij de federale culturele instellingen. De Munt krijgt nu tot 2019 jaarlijks 33,2 miljoen euro subsidies. "Toch zal De Munt nooit meer zijn zoals het was”, klonk het nogal dramatisch.
Tijdelijke verhuizing zorgt voor extra kosten
Wat de situatie extra bemoeilijkt is dat het seizoen 2015 – 2016 gepaard gaat met verbouwingen. De renovatie van het administratief gebouw in de Leopoldstraat is zopas van start gegaan. Het administratief personeel heeft voor de duur van de werken onderdak gekregen bij de Nationale Bank. Dat komt omdat de gouverneur van de Nationale Bank, Luc Coene, ook vice-voorzitter is van De Munt.
Normaal gezien zouden in juni 2015 ook de werken in de schouwburgzaal van start gaan. Er komt een nieuwe toegang tot de scène en een langverwachte scènelift. Maar de openbare aanbesteding voor die verbouwing, uitgeschreven door de Regie der Gebouwen, is nietigverklaard. De werkzaamheden zouden oorspronkelijk tot februari 2016 moeten duren, maar de nietigverklaring maakt die einddatum nu onzeker. De Caluwe gaat nu uit van maart 2016.
Vanaf juni 2015 gaat de Munt daarom extra muros. Er is telkens één opera gepland in het Théâtre National, in het Koninklijk Circus en in de Hallen van Schaarbeek. Deze uitwedstrijden brengen hogere productiekosten met zich mee voor De Munt, maar geen extra subsidies, integendeel. de Caluwe laat ook het plan varen om voorstellingen te organiseren in de basiliek van Koekelberg, de Sint-Goedelekathedraal en Thurn & Taxis.
Een van de opera’s die alvast sneuvelen is de Driestuiversopera (Dreigroschenoper) van schrijver Bertolt Brecht en componist Kurt Weill in een regie van Olivier Py, die in december 2015 had moeten plaatsvinden. Een andere is L'Incoronazione di Poppea, de laatste opera van Claudio Monteverdi, die in februari 2016 zou doorgaan.
De Munt behoudt wel zijn orkest en koor. De federale overheid had nochtans de piste gelanceerd van de fusie tussen het orkest van De Munt en dat van het Nationaal Orkest van België. Maar van fusie is volgens de Caluwe geen sprake, wel van nauwere samenwerking.
"Sinds de bankencrisis van 2008 hebben in Europa enkel Italië, Spanje en Griekenland meer bespaard op cultuur dan België", berekende de Caluwe.
Bekijk het interview van Peter de Caluwe door tvbrussel.
Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.