Museum Natuurwetenschappen moet zwaar en snel besparen

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
14/01/2015

Collecties die niet meer toegankelijk zijn, nieuwe zalen die gesloten blijven. Dat staat er volgens algemeen directeur Camille Pisani van het Museum voor Natuurwetenschappen te gebeuren als de aangekondigde besparingsmaatregelen niet afgezwakt worden.

N et als de negen andere federale wetenschappelijke instellingen moet ook het Museum voor Natuurwetenschappen, oftewel het dinomuseum, flink besparen. Op vijf jaar tijd moeten de personeelsuitgaven met twaalf procent dalen, de werkingskosten met 28 procent en de investeringen met 33 procent.

Dat is veel en wat het allemaal nog moeilijker maakt is dat het gros van de besparingen dit jaar moet gebeuren: personeel min 4 procent, werkingskosten min 20 en investeringen min 28 procent. Directeur Pisani: “We moeten niet alleen heel zwaar inleveren maar ook heel snel. Dat is lastig, want heel veel wordt bij ons drie jaar op voorhand gepland.”

Bovendien gelden er nieuwe regels bij de federale instellingen. Bijvoorbeeld dat er geen enkele aanwerving mag gebeuren. “Dus zelfs als ik geld vind, kan ik niet aanwerven,” zegt Pisani. Bepaalde functies zijn echter cruciaal. “Onze conservator van de collectie gewervelde dieren is met pensioen. De selectie van een opvolger is afgerond, maar ik kan niemand in dienst nemen.”

Dat heeft serieuze gevolgen voor de toegankelijkheid van de collectie. “We hebben in totaal 37 miljoen specimen. Slechts een klein deel is tentoongesteld. De rest moet echter beschikbaar zijn voor onderzoekers en om uitgeleend te worden. Zonder conservator, lukt dat niet. In casu gaat het om de collectie gewervelde dieren, met alle vissen, vogels, amfibieën en zoogdieren, een belangrijke collectie waar veel vraag naar is.”

Andere nieuwe regel is dat de instellingen niet meer vrij kunnen beschikken over de opgebouwde reserves. Er zijn immers allerlei nieuwe begrotingsregels. Het museum heeft dankzij de inkomsten van ticketverkoop, zalenverhuur, onderzoeksprojecten en expertise een reserve kunnen aanleggen voor de opbouw van nieuwe permanente tentoonstellingen. “Van de 8.000 vierkante meter oppervlakte die we hebben voor vaste expo’s is momenteel 3.000 vierkante meter gesloten wegens renovatie. Normaal gezien zou in mei de Galerij van de Mens opengaan en in 2017 een ruimte van 2.000 vierkante meter over de Levende Planeet. De Regie der Gebouwen en Beliris betalen de verbouwingswerken maar we moeten zelf de hele inrichting financieren. Als we onze reserve niet mogen gebruiken, kunnen die zalen niet open. En als een deel van het museum gesloten blijft, hebben we op den duur minder inkomsten.”

Crowdfunding
Het museum heeft zijn bezwaren begin december overgemaakt aan staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) van Wetenschapsbeleid. Pisani: “We hopen dat de minister op sommige punten een uitzondering maakt voor ons.” Eind februari moet Sleurs uitsluitsel geven. Intussen zoekt het museum naar nieuwe inkomsten. Een van de mogelijkheden is crowdfunding. “Waarom niet? Het kan niet voor elk project, maar bijvoorbeeld wel voor de aankoop van een nieuw dier voor de collectie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni