Museum van Elsene krijgt Museumprijs
Lees ook: MuseumPrijs: de shortlist
Aan de prijs hangt een bedrag van 10.000 euro vast. Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsmacht kreeg de publieksprijs. Het Museum van de Molen en de Voeding in Evere kreeg de prijs van de kinderjury.
De jury zegt in haar eindrapport "aangenaam verrast (te zijn, nvdr) door de mooie evolutie die het Museum van Elsene de jongste jaren doormaakte. Het museum heeft meer en meer een duidelijke eigen identiteit."
Graffiti
Een reeks boeiende tentoonstellingen zette het museum op de kaart in Brussel en ver daarbuiten. De jury kijkt uit naar de geplande tentoonstelling over Graffitikunst, want die "zal ongetwijfeld een nieuw Brussels publiek aanspreken dat voorheen zijn weg naar het museum niet vond."
Ook de communicatie vanuit het museum gaat de goede richting uit en de publiekswerking is in volle uitbreiding." De jury wijst erop dat het museum al kleuters van 18 maanden ontvangt. De jury looft ook de initiatieven om een hechte band op te bouwen met scholen en klassen.
Doven
Voorts blikt de jury vooruit naar nieuwe initiatieven: het museum wil dit jaar nog rondleidingen organiseren voor doven en slechthorenden. Ook de uitbouw van een vernieuwde en drietalige website staat op het menu.
Belangrijk is ook de aankoop van een nieuw gebouw met plaats voor nieuwe educatieve ruimten, een grotere museumshop en cafetaria, waardoor de toekomst er volgens de jury stralend uitziet.
Het museum van Elsene is vooral gespecialiseerd in schilderkunst van de 19de en 20ste eeuw, met veel aandacht voor stromingen als realisme, impressionisme, fauvisme, surrealisme en futurisme. Een van de hoogtepunten vormt de prachtige collectie affiches van eind 19de eeuw, waaronder de volledige reeks lithografieën van Henri de Toulouse-Lautrec.
Het museum aan de Jean Van Volsemstraat 71 ontstond eind 19de eeuw in een voormalig slachthuis. Daar belandde de eerste schenking van Edmond de Pratere, een dierenschilder.
De Museumprijs wordt uitgereikt door het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en advocatenkantoor Linklaters De Bandt.
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.