Spreek niet van voorouders, maar van voorlopers. De nieuwe permanente tentoonstelling in het Museum voor Natuurwetenschappen, de ‘Galerij van de Mens’, legt uit hoe de struik van het mensdom ineen zit. Dat hierbij ook op een multimediale manier geschetst wordt hoe het menselijk lichaam vandaag functioneert, is uniek in Europa.
Natuurwetenschappen opent Galerij van de Mens
De nieuwe zaal bestaat uit drie delen. In het deel ‘Onze Evolutie’ maak je kennis met de vijfentwintig voorlopers van de mens, van de Sahelanthropus tchadensis die zo’n zeven miljoen jaar geleden op aarde rondwandelde, tot de Homo sapiens, de soort waar wij toe behoren. Yannick Siebens van het Museum voor Natuurwetenschappen benadrukt het woord ‘voorlopers’. “We mogen niet meer spreken van voorouders, maar van voorlopers. We moeten de evolutie van de mens beschouwen als iets grilligs, als een struik vol takken. Sommige takken sterven af, andere lopen gewoon door.”
Alle voorlopers zijn vormgegeven als houten poppen. “Die voorstelling is neutraal. Op basis van gevonden fossielen weten we veel over hen, maar nog niet alles,” zegt Siebens. 3D-voorstellingen op tablet helpen zichtbaar te maken hoe ze er mogelijks zouden uitgezien hebben. Ook hun leefomgeving en hun werktuigen komen aan bod.
In het gedeelte ‘De Moderne Mens’ kan je ontdekken hoe we ons hebben aangepast aan onze leefomgeving. Welke functies hebben we ontwikkeld, maar ook: welke vaardigheden zijn we onderweg kwijtgespeeld? Onze hersenen zijn gegroeid, maar ons grijpvermogen is er bijvoorbeeld sterk op achteruitgegaan.
In het derde luik maak je een duik in ‘Ons lichaam’, van embryo tot volwassene. Ook deze zaal wordt bevolkt met neutrale poppen, waarop het functioneren van onze binnenkant geprojecteerd wordt.
Voortschrijdend inzicht
Deze nieuwe zaal is een blijvende tentoonstelling, zoals de Galerij van de Dino’s. “We weten dat de wetenschap voortdurend evolueert. Als men nieuwe fossielen vindt die passen in onze voorstelling van de voorlopers, dan gaan we daar uiteraard op inspelen, zoals we in 2007 ook deden in de zaal van de dino’s. Toen was het inzicht gegroeid dat dino’s meestal op vier in plaats van op twee poten liepen. Dus hebben we de opstelling daarnaar gewijzigd.”
De expo over de mens schuwt de voorstelling van de realiteit niet. Animatiefilmpjes tonen bijvoorbeeld onomwonden het voortplantingsproces, en bezoekers kunnen foetussen op sterk water en orgaanplastinaten bestuderen. De tentoonstelling gaat ook over de evolutietheorie, een onderwerp dat nogal wat Brusselse jongeren in vraag stellen, zoals een recente studie van de Koning Boudewijnstichting leerde. “We weten dat er wellicht discussies zullen ontstaan, maar dit is de wetenschap waar wij voor staan. Deze tentoonstelling toont de wetenschappelijke visie van de evolutie van de mens en de inzichten waar we het in de westerse wereld over eens zijn,” aldus Siebens.
De nieuwe ‘Galerij van de Mens’ is te bekijken in het Museum voor Natuurwetenschappen vanaf 7 mei. Meer info op
www.natuurwetenschappen.be.
Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.