Brouwerij En Stoemelings

Nieuwe brouwerij En Stoemelings brouwt in een vitrine

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
24/06/2015

Na een jaartje administratieve voorbereiding, fondsen zoeken en proefdraaien is brouwerij En Stoemelings in de Marollen klaar voor het echte werk. Vanaf 4 juli kunnen bierliefhebbers hun nieuwsgierige neus aan het venster van de brouwerij en in een glas van hun Curieuse Neuse steken.

D e nieuwe brouwerij, na Cantillon en Brasserie de la Senne de derde die echt zelf op Brussels grondgebied brouwt, is het werk van de jonge Brusselaars Denys van Elewyck - de brouwmeester - en diens compagnon Samuel Languy. Je vindt ze makkelijk, aan de achterkant van de Kapellekerk en het gelijknamige station. De niet overdreven grote maar volledig ingerichte ruimte heeft een gevelbrede vitrine, waarachter je het duo aan het werk kan zien tussen de inox kuipen, de zakken mout en de flessen die al klaar zijn voor de verkoop. We mogen er hun eerste en voorlopig enige bier proeven, de uitstekende blonde Curieuse Neuse, die inderdaad een speciale neus heeft, en de aromatische kwaliteiten van gist, hop en mout evenwichtig combineert tot een frisse tripel die niet te zoet en niet te bitter is en 7,5 procent alcohol bevat.

De brouwerij werkt zoveel mogelijk met Belgische producten. Eén van de twee gebruikte hopsoorten, de cascade, komt van het familiebedrijf Hoppecruyt uit Poperinge. Maar met de mout van Malterie du chateau in het Henegouwse Belœil zet En Stoemelings in volle hophype ook in op een uitgesproken moutsmaak. “We hebben nog veel ideeën voor andere recepten en experimenten die onze vaste klanten hier ook al wel eens zullen kunnen proeven. Maar nu ligt de focus op het lanceren van de Curieuse Neuse.” Vanaf 4 juli kunnen geïnteresseerden het bier ter plekke komen kopen in flessen van 75 centiliter. Er is ook al concrete interesse van de Brusselse horeca om af te nemen van de nieuwe brouwers, maar ook dat is voor later.

De ambachtelijke – want niet geautomatiseerde – productie ligt nu op 500 liter per week. Denys en Samuel gebruiken om te roeren zelfs een echte houten roerstok - het antieke werktuig en embleem van de brouwers dat bijna nergens nog wordt gebruikt, maar dat zij door een vakman hebben laten maken.

Poetsman en zakenman
Ook afvullen, bottelen, stockeren, inkopen, verkopen en schoonmaken doen ze zelf. “Als brouwer ben je ook halftijds poetsman,” weten ze ondertussen, en dan maken ze nog abstractie van de zakelijke kant van de zaak. Samuel: “De passie voor het bier is er altijd geweest. We zijn allebei Brusselaars en toen we een jaar of vijftien waren, zaten we al in Delirium café om zoveel mogelijk bieren te proeven.”

Denys: “Rond 2008 ben ik zelf beginnen brouwen als autodidact en omdat de reacties van vrienden goed waren ben ik in 2013 de brouwersopleiding aan het Institut Meurisse gaan volgen. Maar de volgende stap was geld bij elkaar zoeken en de administratie in orde brengen. Tussen het en stoemelings brouwen in onze eigen keuken en het installeren van onze brouwerij hier zaten maanden papierwerk: inschrijving bij douane en accijnzen, de zoektocht naar een gebouw, vergunningen, brandweer,…” Samuel: In vergelijking met zo’n zakelijke start is brouwen eigenlijk eenvoudig. Zelfs de zoektocht naar financiën verliep vlotter. “We hebben zelf wat geïnvesteerd. De crowdfunding eind vorig jaar heeft ongeveer 15.000 euro opgebracht. Daarnaast kregen we een beurs van OpenSoon dat de handel in bepaalde wijken ondersteunt, en een gunstige lening van het gewest via Brusoc.”

De locatie waar En stoemelings uiteindelijk terechtkwam, is een paar stappen verwijderd van de statige Les Halles des Tanneurs, dat beginnende Brusselse bedrijven onderdak biedt, en ook dit pand in de aanbieding had. “We hadden natuurlijk niet gedacht dat we achter zo’n vitrine zouden brouwen, maar we zagen snel de mogelijkheden van de ruimte in. Meestal zit een brouwerij wat verstopt, maar hier heb je veel direct contact met voorbijgangers.”

En ook de relaties met Cantillon en Brasserie de la Senne zitten goed, getuige de gezamenlijke traktatie van de drie brouwers aan Manneken Pis een paar weken geleden. “Wij zijn zowat hun kleine broertje. Zodra ze zagen dat we echte brouwers waren en de Brusselse brouwerswereld konden helpen herleven, hebben ze ons gesteund.”

adres: Spiegelstraat 1, Brussel,

open; vanaf 4 juli van dinsdag tot donderdag

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni