Twee jaar na de gevelopkuis van het Hotel Solvay, aan de Louizalaan 224, worden in het art-nouveaupand waaraan architect Victor Horta van 1894 tot 1904 bouwde, nieuwe ontdekkingen gedaan. Vanonder de muur- en plafondbepleistering kwamen in diverse ruimtes oorspronkelijke kleuren en ongekende, gestileerde patronen aan het licht.
Ontdekkingen bij restauraties in Solvayhuis
Ondanks de kwaliteit van de destijds kostbare interieurafwerking heeft de tand des tijds het pleisterwerk in enkele kamers doen afbladderen. Twee jaar terug begon in het bovenbureau van Ernest Solvay het plafond te kraken; wat later bladderden er stukken af. De eigenaar consulteerde het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), dat - in voorbereiding op een stedenbouwkundige aanvraag tot onderhoudswerken - aan de slag ging. Vanonder de plafondbepleistering kwamen kleurige gestileerde patronen (arabesken) tevoorschijn (foto), die refereren aan eenzelfde soort tekeningen in de vloer.
Ook in de rijtuigingang werd, net als in de keuken en de kamers op de tweede verdieping, de gelaagdheid van de geschilderde muren bestudeerd. De gang was in de jaren 1980 nog herschilderd door de ouders van de huidige eigenaar, die op een eerdere wit overschilderde muur een gerookte zalmkleurige art-nouveaufries hadden aangebracht, ‘in de stijl van’. Daaronder ontdekte het KIK een kleinere, meer bescheiden fries in twee kleuren, zoals die in de jaren 1920-1930 de gang sierden. Het is de bedoeling om deze originele kleurtint terug aan te brengen.
“Op 11 september komt Monumenten en Landschappen (Brussels Gewest) haar bevindingen over de testen bespreken,” zegt Dominique Thibault van het Huis Solvay. “Het is de bedoeling om het onderhoudsdossier nadien in te dienen.”
Inmiddels is in de slaapkamers van de dochters Solvay, het (recentere) kamerbreed tapijt weggehaald, en werd het origineel plankier (eik bij de oudste dochter, en pitchpine voor de tweede) gerestaureerd. Daarnaast zijn ook de personeelskeuken en eetkamer recent herverfd, in vanille en muizengrijs voor de stalen pilasters (coverfoto).
Lees meer over: Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.