'Student zijn is meer dan studeren'

Bert De Meûter
© Brussel Deze Week
28/02/2008
Voor de vijfde keer alweer is er de RockRace, georganiseerd voor en door studenten. Het concept is simpel: studeer je in Brussel en speel je in een band, schrijf je dan in en maak kans op de titel 'beste studentenband van Brussel'.

Het initiatief komt van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en SOVEhB, Sociale Voorzieningen van de Erasmushogeschool Brussel. "Want student zijn is meer dan studeren alleen, wij willen het talent van de studenten buiten de schoolmuren ontwikkelen en naar buiten brengen," zegt Ben Van Beeck, medewerker van SOVEhB.

De RockRace is een groeiend en succesvol fenomeen. Vorig jaar besloot de organisatie dan ook om het uit te breiden naar alle Nederlandstalige scholen in Brussel. De enige voorwaarde om mee te doen, is dat minstens één groepslid student is aan een Brusselse hogeschool of universiteit. Elke onderwijsinstelling organiseert haar eigen voorronden, vier in totaal, en de winnaars krijgen een plaatsje in de finale.

Erasmushogeschool Brussel ging als eerste van start en palmde twee woensdagen lang de Monk in. Als toetje volgde een gastoptreden van Lapaz, winnaar van de eerste editie en nu halve finalist van Humo's Rock Rally. De overige voorrondes vinden plaats op verschillende locaties in Brussel, in het KultuurKaffee, Campus Nieuwland, gemeenschapscentrum Ten Weyngaert in Vorst en de Fuse.

Alles kan
Het idee om studentengroepen een platform te geven om hun kunsten te tonen, komt voort uit het KultuurKaffee van de VUB. Daar is wekelijks een vrij podium, waarop iedereen die zich inschrijft, zich mag komen uitleven. De VUB en SOVEhB besloten om samen een heuse rockrally op poten te zetten, om studenten te belonen voor hun inzet.

"De essentie is dat iedereen zijn ding mag doen, alle muziek kan. Vorige week was voor mij het ideale scenario: de zaal zat vol studenten, het podium werd volledig bezet door studenten en alles werd georganiseerd door studenten," zegt Van Beeck.

Dj-wedstrijd
Dit jaar is er naast de nu al traditionele RockRace ook een dj contest voor Brusselse studenten. Vorig jaar deed er namelijk een live techno-act met de RockRace mee en daarnaast was er een apart initiatief van studenten PR, die hun eigen dj-wedstrijd hadden om een centje bij te verdienen. Het enthousiasme van het publiek overtuigde de organisatoren van het idee, en dit jaar nemen zij het project over.

Twaalf dj's krijgen de kans om zich in één voorronde te bewijzen, hoewel er nog meer geïnteresseerd waren om deel te nemen. Maar uit tijdsgebrek konden die niet meer aan bod komen. De vier beste dj's mogen hun kans wagen in de finale. Die vindt plaats op 16 april in de Fuse en bestaat uit twee delen. Eerst komen de finalisten van de RockRace aan bod. De winnaar krijgt de titel van 'beste studentenband van Brussel', krijgt gratis studiotijd om een cd op te nemen en mag mogelijk optreden op de volgende Dag van de Student. De beste dj ontvangt een cheque bij een platenwinkel en zal spelen op de eerstkomende Nacht van de Student.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni