Van dissectietafel tot vals plafond van Jules Wabbes

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
10/11/2015

Wie een door Jules Wabbes ontworpen inox deur uit de vroegere Generale Bank of een ander bijzonder architectuurelement zoekt, kan voortaan terecht in de showroom annex entrepot van Rotor Deconstruction aan de Schaarbeeklei in Vilvoorde.

Rotor is een Brussels collectief van ontwerpers dat al tien jaar ijvert voor het hergebruik van materialen in de bouwwereld. Enige tijd geleden richtte het collectief een spin-off op, Rotor Deconstruction, dat specifiek mikt op het hergebruik van architectuuronderdelen. Het bedrijfje ontmantelt grote gebouwen met bijvoorbeeld modernistische of postmodernistische elementen en verkoopt de ontmantelde delen door. “We doen dit vanuit ecologische, design- en erfgoedoverwegingen,” zegt Lionel Devlieger van Rotor Deconstruction.

Vorige jaar richtte Rotor een grote industriële loods aan de Vilvoordse Schaarbeeklei in als stockeerruimte voor de materialen. Nu is er ook een showroom bijgekomen. Voortaan kan het publiek er elke woensdag terecht. “We hebben, naast onze webwinkel, nu ook een echte winkel,” zegt Devlieger.
Rotor Deconstruction spitst zich toe op de ontmanteling van naoorlogse, grootschalige tertiaire gebouwen als kantoortorens, scholen en gemeentegebouwen. Oudere gebouwen laat Rotor links liggen. Devlieger: “Voor de antieke decoratiestukken uit een kerk of een pastorie is meestal nog wel interesse.”
Zo mocht Rotor Deconstruction het interieur van de prachtige, door de Belgische ontwerper Jules Wabbes ingerichte Generale Bank (later BNP Paribas Fortis) naast Bozar ontmantelen. In de nieuwe winkel verkoopt het bedrijf dan ook vloerstenen in gevlamde graniet, stukken van het schitterende valse plafond en massieve binnendeuren in gepolijst inox, allemaal uit de bank.

Voorts vind je er onderdelen uit het Gentse Ledeganckgebouw van de medische faculteit, laboratoriumkranen, eikenhouten kastjes uit het labo, ja zelfs dissectietafels.

Voorts zijn er ook kleinere voorwerpen te krijgen zoals deurbeslag, verlichtingsarmaturen en deurstoppers.

Rotor richt zich in de eerste plaats tot architecten, zegt Devlieger, maar ook particulieren zijn welkom. “Voor een keramieken urinoir uit de jaren zeventig van honderd kilo is het wel handig als je een beetje kan knutselen en de juiste werktuigen hebt.”


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni