Zinneke, de vzw achter de parade die zaterdag door de straten van Brussel trekt, wil een vaste stek op het Masuiplein.
Zinneke smeekt om vaste stek
Zinneke verbleef de afgelopen vijftien jaar op vijf verschillende locaties. Telkens in gebouwen die leegstonden, in afwachting dat ze afgebroken of verbouwd werden.
De zwerftocht begon in de Anspachlaan, vandaar ging het naar de Kazernestraat, het Byrrh-gebouw in Laken en een havenloods in Heembeek. In juli vorig jaar nam Zinneke zijn intrek in een gebouw van de federale overheid op het Masuiplein, waar vroeger de fiscale zegels gedrukt werden.
Met veel moeite wist de organisatie zich het verkommerde gebouw – waar ook een tijdlang asielzoekers zaten – helemaal eigen te maken. “Dit gebouw is fantastisch: de ruimte, de ligging, de binnenkoer. We voelen ons hier thuis,” zegt Myriam Stoffen, directeur van Zinneke.
Maar de kans bestaat dat de vzw na de parade al weer weg moet. “De federale overheid wil van dit gebouw af. Het staat op de lijst van te verkopen panden. Wij hebben een huurcontract met een maand vooropzeg.”
Nog een verhuizing, nog geen jaar na de vorige, ziet de ploeg van Zinneke echter niet zitten. Stoffen: “Weer 58 verhuiswagens vol. Een nomadisch bestaan lijkt romantisch maar na zoveel verhuizingen denk je daar anders over. Deze winter hadden we bijvoorbeeld voor het eerst verwarming.”
Het grote nadeel, vult Zinneke-voorzitter Marcel Rijdams aan, is dat de permanente werking telkens een tijdlang stilligt. “Zinneke is veel meer dan een parade om de twee jaar. Wij hebben een sociaal-artistieke werking met kortlopende en langdurige opleidingen. Die worden telkens onderbroken.”
Zinneke heeft zelf geen budget om een gebouw te kopen, aldus Rijdams. “Maar we hebben wel de knowhow om het op te knappen. Dat hebben we hier nog maar eens laten zien. Er was geen elektriciteit meer, de waterleiding was gesprongen, de verwarmingsketel geplunderd. Als we zekerheid zouden hebben op lange termijn, zouden we hier nog meer kunnen investeren.”
Daarom dringt Rijdams erop aan dat het Gewest het gebouw koopt. “Er staan zo veel transfers te gebeuren van het federale naar het gewestelijke niveau. Waarom kan het gewest het niet overnemen en het te onzer beschikking stellen?” Volgens Rijdams is het bovendien een buitenkans, want de vraagprijs ligt ver onder de marktprijs.
Lees meer over: Schaarbeek , Cultuurnieuws
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.