1.516 extra plaatsen in Brussels Nederlandstalig onderwijs in 2019

© belga-nl
01/04/2020

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft in 2019 het Brusselse Nederlandstalige onderwijs uitgebreid met 1.516 extra plaatsen. Dat maakt het nieuwe VGC-college bekend in haar eerste jaarverslag.

Het jaarverslag toont dat we met samenwerking en participatie de bouwstenen leggen voor een sterkere stad", vertelt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen). Een van de belangrijkste taken van de VGC is het uitbreiden van de plaatsen in het Brusselse Nederlandstalige onderwijs. Daarom werd er in 2019 liefst 45 miljoen euro geïnvesteerd in negen scholen. Daarmee werden 542 extra plaatsen gecreëerd in het basisonderwijs en 974 plaatsen in het secundair onderwijs, goed voor een totaal van 1.516 plaatsen. Daarnaast werd ook 11 miljoen euro geïnvesteerd in onder meer nieuwe speelplaatsen, energiebesparende maatregelen en ICT-uitrusting.

"We blijven ook verder investeren in kwaliteit van ons onderwijs, met onder meer een sterke focus op talenkennis, een troef in onze meertalige en superdiverse grootstad", verklaart VGC-collegelid voor Nederlandstalig Onderwijs en Scholenbouw Sven Gatz (Open Vld).

Nieuwe beleidsploeg

Voor de VGC was 2019 ook het jaar waarin er een nieuwe beleidsploeg aan het roer kwam te staan. Zij kozen om het luik van de participatie verder in de verf te zetten. In het voorjaar vond er een inspiratietraject plaats dat als basis moet dienen voor toekomstige ondersteuning en acties rond samenleven en diversiteit vanuit de VGC. De projectsubsidie Bruss-it zorgde er ook in 2019 voor dat stadsmakers met een goed idee voor het beter en aangenamer maken van de publieke ruimte in de Brusselse wijken tot 15.000 euro konden krijgen voor hun initiatief.

De Brusselaars en vooral de jongeren die zich soms willen uitleven worden niet vergeten door de VGC. Het "Fuifzalenplan" van de VGC zocht ook in 2019 voortdurend naar nieuwe locaties of bestaande zalen die een opfrisbeurt of nieuwe invulling nodig hebben. De vzw Recyclart kreeg zo begin 2019 een belangrijke subsidie voor de renovatie van haar nieuwe site aan de Manchesterstraat in Molenbeek. "Ik wil van Brussel een warme stad voor alle Brusselaars maken waar ze nieuwe ervaringen opdoen, hun netwerk verbreden en zich verbonden voelen met mekaar. In 2019 gebeurde dat massaal tijdens de vele evenementen die we ondersteunden", aldus VGC-collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra Pascal Smet (one.brussels-sp.a).

189,51 miljoen euro

De totale inkomsten van de VGC waren in 2019 goed voor 189,51 miljoen euro, die hen worden aangeleverd door verschillende overheidsniveaus. Daarvan is 71,06 miljoen afkomstig van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, 61,40 miljoen euro van de Vlaamse gemeenschap, 17,82 miljoen euro van de federale overheid en dan is er nog 39,23 miljoen euro uit andere inkomsten.

In 2019 besliste de VGC 72,4 miljoen euro te investeren in dienstverlening en infrastructuur voor de burger, 56 miljoen euro ging naar Onderwijs en Vorming, 9.3 miljoen euro naar Cultuur, Jeugd en Sport en 7,1 miljoen euro naar Welzijn, Gezondheid en Gezin. "De VGC blijft de eerste bondgenoot van mensen, groepen en middenveldorganisaties die de stad vooruit doen gaan.

Het jaarverslag van de VGC is in drie talen - Nederlands, Frans en Engels - te raadplegen via www.vgcjaarverslag.be en zal deze week ook als bijlage verschijnen bij het Bruzzmagazine.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni