De volgende drie jaar investeert de Vlaamse regering bijna 10 miljoen extra om de capaciteit in Nederlandstalige scholen in Brussel op te drijven. De investeringen gaan hoofdzakelijk naar het secundair onderwijs omdat het plaatstekort daar de komende jaren het grootste is.
Bijna 10 miljoen extra voor plaatsen in Nederlandstalig onderwijs
Twee jaar geleden investeerde de Vlaamse regering op initiatief van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) al 30 miljoen euro in extra capaciteit in Brussel, maar toen al was duidelijk dat dat niet zou volstaan. Daar komt nu dus nog eens bijna 10 miljoen euro bij: 6 miljoen voor secundaire scholen, en 3,75 miljoen voor Brusselse basisscholen.
De selectie is gebaseerd op een wetenschappelijke studie van de VUB en de KU Leuven, de Capaciteitsmonitor, die de vraag en het aanbod in het secundair onderwijs voor het eerst in kaart heeft gebracht tot 2024-2025.
Ook geld voor Dilbeek
De voorbije jaren heeft Vlaanderen vooral in het tekort aan plaatsen in het basisonderwijs geïnvesteerd. Goed voor bijna 40.000 extra plaatsen in heel Vlaanderen en Brussel, waarvan er al 20.000 gerealiseerd zijn. De andere 20.000 staan in de steigers.
In de meeste steden en gemeenten zijn de tekorten inmiddels grotendeels weggewerkt, klinkt het bij Crevits, behalve in enkele steden en gemeenten. Daarom krijgen Antwerpen, Gent, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Dilbeek nog extra middelen voor extra plaatsen in de klas. Samen gaat het om een bedrag van ruim 23 miljoen euro.
Scholen in de geselecteerde steden en gemeente krijgen nu tot 15 januari 2019 de tijd om concrete projecten voor te stellen.
Bekijk hieronder de videoreportage:
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.