studentenkot huisvesting universiteit hogeschool kot lage energiewoning energiezuinig te huur huurprijs studio

Brik vangt 1,3 miljoen uit Vlaanderen voor studentenkoten: 'Brussels bestuur moet volgen'

JB
© BRUZZ
26/09/2023
Updated: 26/09/2023 16.45u

De Brusselse organisatie voor studenten Brik mag 1,3 miljoen euro verwachten van de Vlaamse regering voor de bouw van studentenkoten. "We zijn tevreden, maar vragen nu ook inspanningen van de Brusselse beleidsmakers."

Veel details zijn er nog niet, maar directeur Jurgen Ral reageert alvast tevreden op de extra middelen die in de Septemberverklaring van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) verscholen zaten voor Brik.

"Het is een goede zaak dat we steun krijgen in onze opdracht om in eigen beheer koten te voorzien voor studenten in het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel," zegt Ral aan BRUZZ.

Over hoeveel koten het gaat en in wat voor project die kaderen, is momenteel nog onduidelijk. "Dat hangt ook af van de mogelijke partnerschappen," klinkt het.

Middensegment

Brik omarmt de extra middelen van Vlaanderen, zeker nu de druk op de Brusselse kotenmarkt blijft toenemen. Tegelijkertijd lanceert directeur Ral een oproep aan het Brusselse beleidsniveau. "De Brusselse beleidsmakers moeten dringend hun verantwoordelijkheid nemen als het aankomt op betaalbare studentenhuisvesting en heldere stedenbouwkundige regels," luidt het.

"Te veel nieuwbouwprojecten mikken vandaag exclusief op duurdere studio’s," vindt Ral. "We moeten meer kijken naar de brede middengroep onder 110.000 Brusselse studenten. Een heropwaardering van collectieve studentenhuisvesting – zeg maar standaardkamers – dringt zich echt op. In dat middensegment zijn nieuwe projecten broodnodig."

'Betaalbare koten'

"Het was voor mij een evidentie dat we voor onze Vlaamse studenten in Brussel ook een inspanning moeten doen," reageert Vlaams minister van Financiën, Begroting en Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aan BRUZZ. "We reserveren een bedrag van 1,3 miljoen euro om gronden aan te kopen voor de bouw van betaalbare studentenkoten."

“We maken eveneens 100 miljoen euro vrij voor het verstrekken renteloze leningen aan instellingen voor hoger onderwijs. Zij kunnen zich via deze leningen voordelig financieren bij de Vlaamse overheid en hiermee extra betaalbare studentenkoten bouwen. We stellen dit ook open voor de instellingen van het hoger onderwijs van de Vlaamse gemeenschap in Brussel," aldus Diependaele.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni