Piet Vandermot van de katholieke scholengroep Sint-Goedele vraagt dat het Brussels Gewest dringend de coronamaatregelen aanscherpt, zodat de scholen in september opnieuw open kunnen. “Er zijn leerlingen die al sinds 13 maart geen schoolbank meer hebben gezien.”
'Brussel moet strengere maatregelen nemen om scholen te kunnen heropenen'
Vlaams minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat alle scholen op 1 september opnieuw opengaan. Daar is een heel draaiboek voor opgesteld met verschillende kleurcodes. Nu de nationale cijfers dalen gaat Vlaanderen uit van code geel. Dat betekent dat waakzaamheid geboden is maar dat de scholen maximaal open kunnen, mits veiligheidsmaatregelen.
De Nationale Veiligheidsraad moet hier wel nog zijn zeg over doen. In Brussel is het wellicht de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) die moet mee bepalen of de lokale epidemiologische toestand de opening van de scholen toelaat. Daarvoor is nog een overleg nodig met de Vlaamse en Franse gemeenschap.
In afwachting daarvan gaan de meeste waarnemers er van uit dat een heropening van de scholen bij een cijfer van 50 besmettingen per week op 100.000 inwoners geen optie is. Brussel zit daar vandaag nog ruim boven en de kans is klein dat de situatie tegen 1 september drastisch verbeterd zal zijn.
Ramp
Als de opening van de scholen in Brussel in het gedrang komt, "zou dat een ramp zijn,” zegt Vandermot. “Zeker in een stedelijke context, met veel kansarme leerlingen en een problematische huisvesting, is de school van cruciaal belang. Als we toestanden zoals in Blankenberge willen vermijden, dan moeten de scholen terug open. Zo simpel is dat.”
Vandermot gelooft ook niet in afstandsonderwijs. “Ja, voor een derde graad ASO is dat goed. Het bereidt voor op het hoger onderwijs. Maar in een tweede graad van het beroepsonderwijs? Dat heeft dat geen enkele zin.”
Piet Vandermot: "We hebben leerlingen kunnen opvissen, maar anderen zijn gewoon van de radar verdwenen.”
“Weet u, er zijn leerlingen die sinds de lockdown geen schoolbanken meer hebben gezien. We hebben leerlingen kunnen opvissen, maar anderen zijn gewoon van de radar verdwenen.”
Strengere maatregelen
Vandermot, die bijna op pensioen gaat, is directeur van de grootste katholieke scholengroep in Brussel. Er zijn in totaal 7000 leerlingen en Sint-Goedele heeft scholen van Woluwe tot Jette.
Die regionale verschillen binnen Brussel maken het allemaal nog veel ingewikkelder. Vandermot: “In Sint-Pieters-Woluwe zitten we ver onder de vijftig, in Jette loopt de besmettingsgraad op tot 90. In Jette komen er heel veel leerlingen van buiten Brussel. Hoe gaan we dat doen? De ene school sluiten, de andere niet? Of moet Woluwe mee dicht omdat de besmettingen in de rest van Brussel zo hoog liggen? We zijn minder dan twee weken voor de opening en ik weet nog van niets. ”
“In Antwerpen is de burgemeester er samen met de gouverneur in geslaagd om de cijfers naar beneden te krijgen. Het is tijd dat Brussel hier een voorbeeld aan neemt. Strengere maatregelen zijn nodig zodat we op 1 september goed en wel kunnen openen.”
Lees meer over: Onderwijs , Piet Vandermot , scholengroep Sint-Goedele Brussel , corona , onderwijsminister Ben Weyts
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.