Experts van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) gaan het lager onderwijs in Suriname hervormen. Dat is nog steeds geschoeid op de Nederlandse koloniale leest, van voor het land onafhankelijk werd in 1975. Suriname heeft voor de hervorming 20 miljoen dollar veil, waarvan er een kleine vier naar de VUB gaan.
Brusselse experts gaan Surinaams onderwijs hervormen
Suriname koos er na haar onafhankelijkheid voor om het Nederlandse onderwijsmodel te kopiëren. Veel Surinaamse lerarenopleiders zijn destijds zelf nog in Nederland opgeleid, de Nederlandse stempel op het Surinaamse onderwijs weegt ook vandaag nog door. Het land wil daar nu, in samenwerking met de VUB, verandering in brengen.
Een eerdere poging om het lager onderwijs te hervormen, in samenwerking met Nederlandse experts en een uitgeverij, zette vooral in op nieuw leermateriaal. Maar inhoudelijk veranderde er weinig, en dat leidt soms tot eigenaardige situaties. Vraagstukken als ‘hoeveel kost een paar ski’s’ of ‘met de familie op reis naar Zwitserland’ zijn weinig relevant voor Surinaamse leerlingen.
Nationale campagne
“We gaan inspanningen leveren om op beleidsniveau de knop om te draaien en de onderwijsexperts op de bevoegde ministeries van bij de aanvang mee in onze vernieuwingen te betrekken,” zegt professor Koen Lombaerts, coördinator van het project. “Bijna tegelijk starten we een nationale campagne om alle lerarenopleiders en leerkrachten te professionaliseren, waarna we ook echt gaan ingrijpen in het curriculum.”
“We hebben de ambitie om de in Suriname aanwezige expertise optimaal in te zetten. We stappen daarbij resoluut af van de koloniale aanpak die nog op het onderwijs weegt,” besluit Lombaerts.
20 miljoen
Suriname leende voor de hervorming van het lager onderwijs 20 miljoen dollar, 3,8 miljoen daarvan gaat naar de VUB. Op termijn wil het land ook het middelbaar onderwijs hervormen.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.