Nina Wennink, leerkracht lerares Nederlands in het Centre d'Education et de Formation en Alternance (CEFA) in Elsene en Schaarbeek

| Nina Wennink, leerkracht lerares Nederlands in het Centre d'Education et de Formation en Alternance (CEFA) in Elsene en Schaarbeek.

Brusselse secundaire scholen laten leerlingen al proeven van job als leraar

CD
© BRUZZ
01/02/2022

Het project Talent for Teaching wordt uitgebreid naar alle Nederlandstalige secundaire scholen. Dat laat bevoegd collegelid Sven Gatz (Open VLD) weten. Met het project wil Gatz scholieren uit de derde graad secundair onderwijs laten proeven van lesgeven in het basisonderwijs of in de eerste graad van het secundair.

Het project laat leerlingen die interesse hebben in een lerarenopleiding al tijdens minstens acht lesmomenten gespreid over minimaal zes weken proeven van het lerarenberoep. Het project mikt op verschillende soorten leerlingen: van scholieren die al overtuigd zijn dat ze leraar willen worden en willen weten welke leeftijd of vakgebied hen het meest ligt, tot scholieren die eens willen zien of leerkracht worden iets voor hen is.

Talent for Teaching ging van start tijdens het schooljaar 2020-2021. Drie scholen trapten met 21 leerlingen dit proefproject af. Nu wordt er budget vrijgemaakt om het aanbod trapsgewijs open te trekken naar alle Nederlandstalige secundaire scholen.

“Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel groeit en hiervoor zijn veel leerkrachten nodig,” legt Gatz uit. “Er zijn nog altijd te weinig Brusselaars die in het Nederlandstalig onderwijs voor de klas staan. De doorstroom van ons secundair onderwijs naar de lerarenopleiding ligt laag. Daarom versterken we dit project, in aanvulling op acties die ook de Vlaamse Gemeenschap onderneemt om het lerarentekort terug te dringen.”

Co-teaching

De deelnemers van Talent for Teaching beginnen als assisterende co-teacher in een nabijgelegen basisschool of in de eerste graad van hun eigen school. Ze starten met schaduw- of observeermomenten om langzamerhand te evolueren naar co-teachen. Daarbij geven zij dan zelf een deel van de les, of begeleiden ze een kleiner groepje leerlingen van de klas.

Het project van de VGC werkt ook samen met de Koning Boudewijnstichting, die een gelijkaardig project in de Vlaamse Gemeenschap op poten zet. In maart 2022 komt er een gemeenschappelijke website en communicatiecampagne, die voor de scholen van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel doorverwijst naar de VGC.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni