De interministeriële conferentie Gezondheid heeft woensdagmorgen nog geen beslissing genomen over de soepelere quarantaineregels in het onderwijs. De discussie is voorlopig uitgesteld, maar zou later op de dag worden besproken, zo werd in kringen rond de gezondheidsministers vernomen.
Discussie over quarantaineregels in het onderwijs even uitgesteld
Vanuit de CLB's kwam al langer de vraag om de quarantaineregels in het onderwijs aan te passen. Ze stelden vorige week al voor dat kinderen die positief zijn en kinderen die positief testen op het coronavirus, thuis blijven van school. Dat zou in het basisonderwijs betekenen dat de regel van vier verdwijnt. Die schrijft voor dat een klas voor vijf dagen in quarantaine moet zodra er vier (of 25 procent van de klas) besmette gevallen zijn in die klas.
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) gaat ook tijdelijk akkoord met een versoepeling. Kinderen die thuis een hoogrisicocontact hebben gehad, maar zelf geen covid hebben opgelopen, zouden dan toch naar school kunnen. Voor de andere activiteiten blijft de quarantaine dan wel nog verplicht. Kinderen die besmet zijn, symptomatisch of niet, moeten voor Vandenbroucke nog altijd thuis blijven om leerlingen en leerkrachten maximaal te beschermen tegen besmetting.
Wel waarschuwde hij dinsdag dat we "er als samenleving iets voor over moeten hebben, als we de scholen willen openhouden." Daarbij pleitte hij ervoor hard in te zetten op vaccinatie, maar ook voor voorzichtigheid bij het heropstarten van andere mogelijkheden. Zo zou er nu ook discussie zijn over de meerdaagse schooluitstappen, terwijl het onderwijsveld gisteren/dinsdag pas besliste die vanaf 29 januari weer toe te laten.
Lees meer over: Onderwijs , Gezondheid , quarantaineregels , interministeriële conferentie Gezondheid