Duizenden leerkrachten van het Franstalig onderwijs protesteerden donderdag tegen het ontwerpdecreet van de regering over de invoering van een nieuwe procedure voor de ondersteuning en evaluatie van leerkrachten. Het ging om twee manifestaties. Bij de betoging van de socialistische en liberale vakbonden telde Belga 3.000 à 5.000 manifestanten, de christelijke vakbond meldde nog eens 2.000 manifestanten op hun aparte betoging.
Duizenden leraren verzamelen voor betoging Franstalig onderwijs
De eerste optocht, die kort na 10 uur vertrok aan het Zuidstation, werd georganiseerd door de socialistische en liberale vakbonden. Zij hekelen het ontwerpdecreet van de Waalse regering over de invoering van een nieuwe procedure voor de ondersteuning en evaluatie van leerkrachten.
Het akkoord lost volgens de vakbonden de huidige problemen niet op. Volgens hen is er onder andere sprake van een administratieve overbelasting en is het aantal leerlingen veel groter dan er eigenlijk leerkrachten zijn. Daardoor komen klassen overvol te zitten.
De luidruchtige en kleurrijke stoet trok hield even halt voor het hoofdkwartier van de liberale MR. Daar ontvouwden de demonstranten een groot blauw spandoek: "De MR verdedigt overvolle klassen".
Schoolstrijd
Tijdens de manifestatie vielen enkele gemaskerde manifestanten op. Ze maken deel uit van de groepering Ecole en Lutte, een organisatie van leerkrachten en schoolmedewerkers. De organisatie stelt dat minister Caroline Désir, bevoegd voor Onderwijs in de Franse Gemeenschap, te weinig doet om het lerarentekort aan te pakken. Ook de evaluatie die boven op de lerareninspectie komt, is volgens hen nefast voor de leerkrachten.
“We manifesteren omdat er geluisterd moet worden naar de mensen die voor de klas staan,” zegt Maxime Le Docte. “Uit gegevens van de Franse Gemeenschap blijkt dat de afgelopen twaalf jaar het aantal zieke leerkrachten enorm is gestegen. Gegevens waarvan minister Désir zei dat ze niet bestonden.”
Hij reageert met afschuw op de evaluatie van leerkrachten. “De evaluatie is een vorm van managerialisme, dat nieuwe leerkrachten afschrikt en ervaren leerkrachten wegduwt.” De organisatie pleit voor een maximum van vijftien leerlingen per klas, een duidelijke wettelijke omkadering van de inschrijvingen en betere gebouwen om les in te geven.
Onenigheid
Tussen de vele rode en blauwe vlaggen en hesjes waren ook enkele tientallen groene hesjes te zien, ook al had de christelijke vakbond besloten dat haar activisten bij het centraal station zouden samenkomen voor een parallelle bijeenkomst.
"We zijn hier om te zeggen dat de leden van de CSC (de Franstalige christelijke vakbond nvdr.) een probleem hebben met de verdeling van het gemeenschappelijk front", klonk het. ""De achterban staat volledig achter de eisen van de andere vakbonden. Wij begrijpen deze verdeelstrategie niet."
Er is geen eensgezindheid tussen de bonden over de toekomstige regelgeving, maar de katholieke bond sloot wel aan bij de collega's toen die het Centraal Station bereikten. In een gezamenlijke verklaring omschrijven de bonden de twee afzonderlijke manifestaties als "complementair", niet tegenstrijdig.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.