Herbeleef 'Meester BRUZZ' vanuit de Victor Hortaschool in Evere

© BRUZZ
01/09/2022
Updated: 01/09/2022 19.10u

Op 1 september gaat het nieuwe schooljaar van start. Eentje dat vooral in het teken staat van volle klassen en veel openstaande vacatures voor leerkrachten. BRUZZ volgde de start live vanuit de Victor Hortaschool in Evere. We lieten leerlingen, leerkrachten, directie en onderwijsspecialisten aan het woord en onze reporters trokken live naar verschillende scholen in Brussel.

  • Gesprek uit de uitzending gemist? Bekijk de verschillende bijdragen uit de uitzending hieronder opnieuw.

Jurgen Wayenberg is de directeur van de GO! Scholengroep Brussel. Hij stelt dat er 122 fulltime equivalenten tekort op een totaal van 4000 leerkrachten. "Toch een aardige som," zegt hij. "Zo'n drie procent van de vacatures zijn niet ingevuld." Net als minister Sven Gatz (Open VLD) hoopt Wayenberg op meer Brusselaars in het onderwijs. "We moeten rolmodellen naar voren schuiven en zorgen dat Brusseleirs goesting krijgen om les te geven."

Ook voor Dany Van Bossuyt, directeur van het Go! technisch atheneum Victor Horta, waren het spannende weken. Wanneer hij geconfronteerd werd met een extra verlies aan leerkrachten, zette hij zich met zijn team aan het brainstormen. Maar verder is hij vooral ook fier op bijvoorbeeld de meubelen in zijn kantoor die volledig door zijn studenten vervaardigd werden.

De hele week ging BRUZZ op zoek naar de 'pendelkampioen', dat is de leerkracht die het langst onderweg is om naar zijn of haar werk in Brussel te gaan. Op 1 september wijzen we de winnaar aan: Leerkracht Lisa Demeere woont in de Westhoek en staat om 5 uur op om op tijd op school te zijn. Heen en weer is ze ruim vijf uur onderweg, maar "dat is om niet te lang bij stil te staan". Ze kan West-Vlaanderen niet missen en haar Brusselse leerlingen ook niet. Af en toe boekt ze tussen twee lesdagen door een hotel om van Brussel te genieten. "Het leven is een avontuur, hé."

Reporter Saïd Al-Haddad doorkruist de hele Victor Hortaschool. Zo komt hij ook terecht bij leerkracht Koeling, Johan Swijsen, die hem alles vertelt over het beroep dat jongeren kunnen volgen als ze bij hem les komen volgen."De garantie op werk als je deze richting kiest, is bijna honderd procent," zegt hij. "En dat voor een afwisselende job met een goede verloning."

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) bezoekt de Molenbeekse school Ket & Co. Daar hebben de leerlingen hem "op de rooster gelegd". Hoe het is om minister te zijn, willen de kinderen wel weten. "De échte toekomstmakers, dat zijn de leerkrachten," zegt Dalle.

In Molenbeek gaat op 1 september een gloednieuwe school open. Christel Van Acker is de directie van de Ulensschool. We spreken haar op het dak van de school, waar binnenkort tuintjes worden aangelegd. "Buitenspeelruimte is voor ons heel belangrijk. Niet al onze Brusselse leerlingen kunnen thuis rustig buiten spelen. Hier is het veilig en ze kunnen helemaal losgaan."

Lieven Boeve is de directeur-generaal van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. De Victor Hortaschool, die deel uitmaakt van GO! Atheneum, heeft het geluk om bijna een volledig lerarenkorps te hebben, toch hamert Boeve erop om het beroep van leerkracht aantrekkelijker te maken. De topman van het katholiek onderwijs is voorstander van de maatregelen die Brussels minister Sven Gatz (Open VLD) donderdag voorstelde om het leerkrachtentekort op te lossen. Maar hij benadrukt ook dat maatregelen op lange termijn nodig zijn. "Wat kunnen we doen zodat achttienjarigen kiezen voor het beroep van leerkracht?" Daarvoor kijkt hij naar Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Bram Verdoodt is opleidingshoofd van de lerarenopleiding van de Erasmushogeschool. "Er is een boom geweest binnen Verpleegkunde om de welgekende rekenen. Het is eigenlijk vreemd dat we dat binnen de lerarenopleiding nog niet hebben gezien," zegt Verdoodt. Enerzijds is hij heel blij met aandacht en ondersteuning voor zij-instromers. Anderzijds zegt hij ook. "Snel-snel mensen klaarstomen is niet de enige oplossing. We zien ook over grote uitval uit het onderwijs. Als je de mensen niet in het onderwijs kunt houden, dan dweil je met de kraan open."

Leerling Ilaïda studeert Organisatielogistiek op de Victor Hortaschool en vertelt over de eerste schooldag. Het was een korte dag: ze heeft eigenlijk vooral de boeken voor het nieuwe jaar opgehaald. Toch was er 'een beetje stress' op die eerste dag.

Een strandstoel, een paar stoelen, bijzettafeltjes... Zelfs een tuinhuis en kasten voor personeel en directie: in het atelier van de leerkracht houtbewerking in de Victor Hortaschool is al van alles gefabriceerd. Na een deugddoende vakantie zijn de batterijen van Pascal in ieder geval weer opgeladen voor het nieuwe jaar.

Art zit in het vierde jaar Kantoor op de Victor Hortaschool. Logistiek en boekhouding zijn hem niet vreemd. Waar hij zichzelf ziet als hij klaar is met school? Daarvoor is het nog te vroeg. Zeker is wel dat het beroep van leerkracht niet voor hem is weggelegd.

Ouders Inge en Tim hebben hun kroost net afgezet aan de Sint-Joris basisschool in het centrum van de stad. De kinderen hadden er zin in. "Traantjes? Nee, dat is voor de basisschool, mijn zoon gaat naar het tweede leerjaar," zegt Tim.

De school begint weer voor leerlingen, leerkrachten, directies, schoonmakers, maar ook voor ondersteunende diensten. Voor Pierre Van Rijckeghem en Moussa Oris bijvoorbeeld. Ze werken voor Groep Intro samen tegen schooluitval. "We kunnen ze niet bij de kraag pakken en op school afzetten, maar we proberen in dialoog te gaan en bewust te maken van het belang van school."

BRUZZ-reporter Maya Callizaya staat ondertussen bij basisschool Zaveldal in de Marollen, waar juf Julie Demeyer vertelt dat 1 september altijd een fijne dag is: er is ontbijt op school, en leerkrachten en leerlingen praten elkaar bij over de vakantieavonturen.

Voor Mathieu uit Schaarbeek is het de eerste schooldag en zelfs het eerste schooljaar. Op de eerste dag gaat hij vooral kennis maken met de leerkrachten en de andere leerlingen. Daarna beginnen de lessen echt. "Ik zou graag bakker worden, of kok."

Leerkracht Wout Roggen geeft Project Algemene Vakken (PAV) op de Victor Hortaschool. Dat vak gaat over algemene kennis van cultuur, geschiedenis, wetenschappen en taal, steeds gebundeld rond een thematisch onderwerp.

BRUZZ-reporter Saïd Al-Haddad gaat op ontdekkingsreis over het schoolplein. In een nog rustige leraarskamer treft hij leerkracht houtbewerking aan, Julien Luyten. Hij geniet van zijn koffie voor de drukte van het nieuwe schooljaar begint.

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), in de Vlaamse Gemeenschapscommissie bevoegd voor Onderwijs, wil zij-instromers die de overstap naar het onderwijs maken, beter ondersteunen. Hij denkt dat bijvoorbeeld aan het vergoeden van de opleiding. Ook pleit hij voor een 'Brusselpremie' zoals dat al bestaat bij de politie. Die financiële bonus moet leerkrachten van buiten Brussel over de streep trekken om in de hoofdstad te komen werken.

"Toen ik besloot om in Brussel te gaan lesgeven, had ik nooit kunnen denken tot deze conclusie te komen. Maar nu staat voor mij vast dat het Nederlandstalig onderwijs in Brussel meer ongelijkheid creëert dan wat anders," dat schreef Sandra Konijn, op dat moment leerkracht Nederlands, eerder deze zomer in een opiniestuk. Ze zag hoe leerlingen soms simpele zaken niet konden uitdrukken. Ze stelt ook vast dat de leerlingen langs dezelfde lat worden gemeten terwijl de één het Nederlands thuis meekrijgt en de ander niet.

Waardering van de thuistaal en meer lezen behoren tot de oplossingen. Ook kijkt Konijn met een positief gevoel naar nieuwe zij-instromers. Leerkrachten met praktijkervaring voor de klas zetten die vertellen over hun ervaringen in een bepaald domein, kan leerlingen volgens haar inspireren.

BRUZZ-reporter Saïd Al-Haddad heeft al poolshoogte genomen in de Victor Horta-school in Evere waar BRUZZ op 1 september vanuit de bus een live radio-uitzending maakt. De middelbare school telt zo'n driehonderd leerlingen die technische richtingen volgen en ze krijgen les van enthousiaste leerkrachten.

Terug naar school 2022

Op 1 september is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Eén dat in Brussel begint onder een slecht gesternte, met volle klassen en te weinig leerkrachten.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni