Na zes jaar rondzwerven betrekt Freinetbasisschool De Telescoop volgend schooljaar eindelijk zijn eigen stek in Laken. Het gemeenschapsonderwijs van Brussel biedt vanaf september in een nieuwbouw in de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwkerk plaats aan 200 kinderen.
Lakense Freinetschool zet voet aan wal in nieuwbouw
In 2012 koos de intussen opgedoekte freinetschool De Radar zijn eigen pad, maar dat liep niet van een leien dakje. Op vraag van ouders startte het gemeenschapsonderwijs een jaar later daarom met een nieuw project: De Telescoop. De basisschool zou de derde Nederlandstalige freinetschool worden van het Brusselse gemeenschapsonderwijs.
Eerst kregen de leerlingen van De Telescoop les in containerklasjes in de Lakense Tivolistraat. Toen Citydev daar de werken startte om de intussen gelauwerde Tivoliwijk uit de grond te stampen, verhuisde de basisschool in 2016 naar een terrein in Molenbeek in de Ulensstraat. Daar wordt komende zomer gestart met de bouw van basisschool Ulens.
Ook voor de kinderen van De Telescoop wacht intussen een nieuwbouw, die wordt opgetrokken op de site van de voormalige Cardijnschool in de Mathieu Desmaréstraat. De Lakense basisschool zal 200 plaatsen kunnen aanbieden. De officiële opening van de nieuwe gebouwen is gepland in september. Ouders kunnen er hun kind inschrijven tot 31 maart.
De nieuwbouw kadert in de ambitie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) om deze legislatuur minstens 3.000 extra plaatsen te creëren in het Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel. Bovendien beschikt Laken zo opnieuw over een freinetschool, die er alternatieve en vernieuwende onderwijsmethodes op nahoudt.
Innovatieve onderwijsmethoden
"Steeds meer ouders gaan op zoek naar een vernieuwende onderwijsaanpak voor hun kind. Als Freinetschool zetten we sterk in op het individueel coachen en uitdagen van kinderen volgens hun persoonlijke capaciteiten", licht Rob Huijghe, directeur van GO! Basisschool De Telescoop, toe.
"We kiezen bewust voor innovatieve onderwijsmethoden die niet alleen gericht zijn op het aanleren van technieken", gaat Huijghe voort. "Zo zetten we vanuit de LIST-methode (Lezen Is Top, red.) sterk in op leesvaardigheid en leesplezier. De kinderen starten de dag met een half uur lezen in een zelfgekozen boek."
Lees meer over: Laken , Onderwijs , freinetschool , Rob Huijghe , De Telescoop
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.