Het lerarentekort in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel is in vergelijking met vorig jaar met 20 procent gedaald. Dat blijkt vrijdag uit het antwoord van collegelid Sven Gatz (Open VLD) van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), bevoegd voor onderwijs en scholenbouw, op vragen van VGC-raadsleden van Groen, N-VA, One.brussels/Vooruit en Vlaams Belang.
Lerarentekort daalt met 20 procent in vergelijking met 2022
Gatz meent 'een duidelijke daling op te merken' in het lerarentekort voor het Nederlandstalige onderwijs in Brussel. In vergelijking met het jaar voordien is er zelfs een daling van 20 procent.
In alle Brusselse Nederlandstalige basis- en secundaire scholen zijn er op dit moment 242,6 openstaande vacatures en 182,6 langdurig afwezige leerkrachten, in april 2022 waren dat nog respectievelijk 306,9 en 216,5.
Leerkrachten in Brussel wonen nog vaak in Vlaanderen. Een van de voornaamste redenen dat zij de handdoek in de ring gooien is om een job dichter bij huis te zoeken. "De groep leerkrachten die in Brussel woont, neemt wel ieder jaar toe", meent Gatz.
Structurele oplossingen nodig
De VGC voert actief beleid om meer Brusselaars op te leiden tot leerkrachten in het Brusselse leerkrachtenkorps, maar volgens Gatz "is er ook nood aan structurele oplossingen, waarvoor de bevoegdheid in Vlaanderen ligt".
De herziening van het onderwijsstatuut, het bewaken van de werkdruk en de afbakening van verantwoordelijkheden van de leerkrachten zijn volgens Gatz duurzame oplossingen.
In het basisonderwijs is er het meeste nood aan onderwijzers, dan volgen kleuterleiders en zorgleerkrachten. In het secundair onderwijs is er nood aan leerkrachten voor zowat alle vakken, maar het tekort blijft het grootst binnen de natuurwetenschappen, taalvakken, godsdienst, beroepsvakken en wiskunde.
"Met de infobeurzen brengen we het lerarenberoep in Brussel onder de aandacht. Deze campagne loont en ook het feit dat we de opleiding voor zij-instromers vanuit Brussel financieren werpt stilaan zijn vruchten af. We hopen dat we deze trend verder kunnen zetten de komende jaren", duidt Gatz. "We blijven het tekort monitoren."
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , leerkrachtentekort , uitstroom leerkrachten , Brussels onderwijs
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.