De plannen bestonden al jaren, maar nu is het zover. De werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe, half verzonken sportzaal en de speelplaats van het Maria-Boodschaplyceum (Mabo) gaan van start.
Maria-Boodschap krijgt eindelijk nieuwe sportzaal
De voorbereidingen voor de verbouwing zijn al begonnen. In de Moutstraat wordt dezer dagen het straatmeubilair weggehaald zodat er plaats is voor een grote kraan. Eerder waren er al astbestverwijderingswerken. Op 1 augustus beginnen dan de grote graafwerken voor de nieuwe sportzaal. Een archeologisch team zal deze werken begeleiden.
De sporthal, 570 vierkante meter groot, wordt half ingegraven op de speelplaats. “De zaal komt vier meter onder het niveau van de speelplaats en zal er twee meter boven uitsteken,” legt projectarchitecte Lotte De Swaef van bureau BOB361 uit. Het wordt een klassieke sportzaal met kleedkamers, waar geturnd kan worden en waar ook andere sporten kunnen worden beoefend.
Speelplaats wordt groener
De speelplaats, nu een grauw plein, zal na de bouw van de sportzaal helemaal opnieuw worden aangelegd en flink vergroend, met onder meer bomen en klimplanten. Het dak van de sportzaal wordt onderdeel van de plaats. “Dat wordt het rustige deel, met picknickbanken,” legt De Swaef uit. “En er komt een grote tribune als overgang met de rest van de speelplaats.”
Volgens directeur Karen Herregodts van Mabo heeft de school dringend behoefte aan een tweede turnzaal. “We komen nu al sportzaaluren tekort en binnenkort, als we over het gerenoveerde Imelda-instituut aan de overkant kunnen beschikken, zal het leerlingenaantal stijgen van 600 naar 740. Dan wordt het helemaal onmogelijk met één turnzaal.”
De nieuwe zaal zal, net als de bestaande, buiten de schooluren ook verhuurd worden aan andere organisaties.
Spelen op de Papenvest
In principe moeten de nieuwe sportzaal en speelplaats klaar zijn tegen september 2024. Het komende schooljaar zullen de leerlingen dus geen speelplein hebben. Herregodts: “Wellicht kunnen we gebruikmaken van een speelpleintje op de Papenvest. We moeten daarover nog afstemmen met Stad Brussel.”
Het hele project kost ruim 3,5 miljoen euro, waarvoor het schoolbestuur subsidies krijgt van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en wellicht ook van het gewest. In 2016 werd het project laureaat van be.exemplary, een gewestelijk subsidieprogramma voor voorbeeldige, duurzame bouwprojecten.
Maandag om 16u organiseert de school een vergadering met de buurtbewoners.
Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Stedenbouw