Reportage

Metro, te voet of het skateboard: zo gaan deze Brusselse jongeren naar school

Eva Christiaens
© BRUZZ
01/09/2021

| 1 september 2021: Yann gaat met de metro voor het eerst naar het middelbaar onderwijs.

1 september, wanneer de metro weer vol zit en de fietsende ouders vroeg op pad zijn. Zowat 250.000 kinderen vertrekken vandaag weer naar een Brusselse school. Ze komen van binnen en buiten de stad. Drie kinderen vertellen over hun (nieuwe) route naar de klas.

Yann (12) gaat naar het eerste middelbaar: 'Ik ga met de metro. Of met de fiets, als ik daar zin in heb'

Ik ga met de metro. Of met de fiets, als ik daar zin in heb.” Yann is 12 en begint woensdag aan zijn eerste jaar in de Unesco-school in Koekelberg. Zijn vorige school in Laken lag maar op 150 meter wandelen van zijn huis. Nu moet hij ofwel vijf kilometer met de fiets, ofwel een klein halfuurtje pendelen met de metro en de tram. “Die stopt recht voor de school,” zegt hij.

Yann gaat met de metro voor het eerst naar het middelbaar onderwijs

| 1 september 2021: Yann gaat met de metro voor het eerst naar het middelbaar onderwijs.

“We hebben de route al eens samen gefietst en het is goed te doen,” zegt zijn papa Jean-Charles Verhaeghe. “Het grootste deel is autovrij door de parken. Alleen op het einde moet hij de Keizer Karellaan oversteken. Dat is wel een heel drukke buurt. In juni is er nog een leerling aangereden, maar hij heeft niet veel andere keuze dan dat of met de metro gaan.”

“Of een andere school kiezen,” zegt Yann, maar dat wou hij niet. Zijn broers gaan er al naartoe en nog vijf klasgenootjes van vorig jaar. Yann zal de richting Latijn volgen. De nieuwe school en zijn nieuwe route vindt hij best spannend.
“Ze moeten verkeerssituaties leren inschatten,” vindt zijn vader. “Als er een staking is bij de MIVB, hou ik mijn hart vast omdat er dan veel meer automobilisten op de baan zijn. Maar ik heb er vertrouwen in.”

Otis (12) gaat naar het eerste middelbaar: 'De terugweg is iets sneller, want dan gaat het bergaf'

Ik skate toch wel vijf uur per week, denk ik. Naar school zal het acht minuten zijn. Misschien wat sneller op de terugrit, want die is bergaf.” Ook Otis gaat dit schooljaar voor het eerst naar de middelbare school op de Comenius-campus in Koekelberg. Daarvoor moet hij vanuit Molenbeek de Leopold II-laan af skaten.

1765 Onderwijs Tess terug naar school Otis 2

| Ook Otis gaat dit schooljaar voor het eerst naar de middelbare school op de Comenius-campus in Koekelberg.

“Ik vind dat best veilig. Als je op iets wil springen, zoals een borduur, moet je wel afstappen. Dat kan anders gevaarlijk zijn met de auto's. Maar als je gewoon op de stoep rijdt, kan er weinig gebeuren,” zegt hij. Otis ging al met de step naar zijn lagere school, die halfweg lag. “Toen ging papa soms nog wel mee.”

Zijn moeder, Ilse Verbeke, is gerustgesteld dat Otis zich nog op de stoep verplaatst. “Hij wil ook wel graag met de fiets gaan, maar dan moeten we de route eerst nog een paar keer samen doen,” zegt ze. “Op die leeftijd vind ik de fiets sowieso nog gevaarlijker dan een route op de stoep. Het blijft spannend. Het is een nieuwe weg, een nieuwe gewoonte die moet inslijten. Ik denk dat ik de eerste dagen soms nog zal meegaan.” (Otis schudt het hoofd) “Ofwel zal ik het op voorhand nog eens voordoen,” zegt ze. “Ik heb wel vertrouwen in Otis.”

Otis vindt de weg helemaal niet zo spannend, maar de nieuwe school wel. “Het is een school met veel computers en dat ken ik nog niet zo goed. Ik heb wel zin om nieuwe mensen te leren kennen.”

Tess (11) gaat naar het zesde leerjaar: 'Ik ga te voet. Alleen. Dat duurt ongeveer veertien minuten'

De elfjarige Tess woont op de grens van Sint-Joost en Schaarbeek en wandelt elke dag achthonderd meter naar school. Ze begint woensdag in het zesde leerjaar op het Boodschap­instituut in Schaarbeek. “Sinds vorig schooljaar doe ik het alleen,” vertelt ze. “Dat duurt ongeveer veertien minuten.”

1765 Onderwijs Tess terug naar school Tess 2

| Tess op weg naar school.

Tess is het al helemaal gewoon om zich in haar eentje door Brussel te verplaatsen. Naar haar vorige school nam ze alleen de bus, en nu doet ze het alleen te voet. “We zijn vorig jaar de eerste maanden 's morgens nog meegelopen, maar Tess wil veel zelfstandigheid. Het is altijd een stukje loslaten,” zegt haar moeder, Barbara De Laet.

Het liefst zou Tess elke dag met de fiets naar school gaan. “Dat doe ik heel soms samen met vriendinnen. Het duurt maar vijf minuten,” zegt ze. Maar voor haar ouders is dat uitgesloten. “Voor de fiets vinden we het te gevaarlijk in Brussel. Het is voor ons ofwel te voet, ofwel met het openbaar vervoer,” zegt De Laet.

In 2020 waren er 107 ongevallen met kinderen op weg naar school

Vorig jaar zijn er in Brussel 107 ongevallen gebeurd met kinderen op weg van of naar school. Het gaat onder anderen om 61 jonge voetgangers en 17 fietsers. Dat zijn opvallende cijfers, want scholen zijn dat jaar deels dicht geweest. In Vlaanderen gaat het om 1.096 kinderen, van wie 610 fietsers. Dat blijkt uit cijfers van Verkeersinstituut Vias. “Het risico op een ongeval stijgt voor jongens met 67 procent tussen de leeftijd van tien en elf jaar,” zo heeft Vias berekend. “Bij de meisjes zien we die evolutie een jaar later. Daar stijgt het risico op een ongeval met 71 procent tussen de leeftijd van elf naar twaalf jaar.” Rond de leeftijd van zestien jaar stijgt het risico op ongevallen opnieuw, aldus Vias.

Ook Brussel Mobiliteit vraagt aandacht voor verkeersveiligheid op het traject naar school. Volgens Brussel Mobiliteit zijn er tussen 2017 en 2019 220 kinderen en jongeren betrokken geraakt bij een ongeval op weg naar school. Slechts vijf procent van die ongevallen gebeurde in de directe schoolomgeving.

Net als elk jaar lanceert Brussel Mobiliteit, samen met de Brusselse politiezones, de sensibiliseringscampagne Actie Boekentas. Via de website die vorig jaar gelanceerd werd, krijgen kinderen, ouders en leerkracht tips voor een veiliger traject naar school. Nieuw dit jaar is dat de campagne zich ook richt tot middelbare scholen. (KVDP)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , eerste schooldag , schooljaar 2021-2022 , brusselse jongeren , terug naar school

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni