Volgend schooljaar moet de eerste Nederlandstalige secundaire freinetschool in Brussel opengaan. De initiatiefnemer, vzw Keerpunt, is volop op zoek naar een gebouw.
Middelbare freinetschool in de maak
De vzw Freinetscholen Keerpunt uit Gent wil meteen op drie of vier plaatsen van start gaan met een middelbare school: Gent, Brussel, Limburg en mogelijk ook Leuven. Op die manier kan ze aan de strenge programmeringsnormen voldoen, legt Kris Denys van de Federatie van Onafhankelijke Pluralistische Emancipatorische Methodescholen (Fopem) uit.
“We krijgen al vele jaren ouders over de vloer die willen beginnen met een secundaire freinetschool. Maar om in aanmerking te komen voor subsidies is er bij de opstart een flink aantal leerlingen nodig. Dat maakt het moeilijk. Daarom begint Keerpunt met drie vestigingen. De hoofdschool komt bovendien in Brussel, waar de norm iets lager ligt.”
"Naast de basisvorming zijn alle combinaties mogelijk, bijvoorbeeld astrofysica met houtsnijwerk. Op die manier hoeven ze geen studiekeuze te maken die hen later kan beperken"
Op mensenmaat
In Brussel zijn er nog geen secundaire freinetscholen. Elders in Vlaanderen wel, maar het zijn scholen die nog altijd met de klassieke studierichtingen - Latijn, STEM, moderne talen - werken. Keerpunt dient deze maand een aanvraag in om het zonder studierichtingen te mogen doen.
Denys: “De leerlingen volgen gewoon ASO-Freinet. Ze krijgen dan, net als elders, een basisvorming met wiskunde en talen. Voor de overige uren zijn alle combinaties mogelijk, bijvoorbeeld astrofysica met houtsnijwerk. Op die manier hoeven ze geen studiekeuze te maken die hen later kan beperken. Voor die extra uren wordt gewerkt met stages en externe sprekers.”
Het onderricht gebeurt, zoals Célestin Freinet het wou, proefondervindelijk. “Niet vanuit het handboek, maar al doende. Dat geldt niet alleen bij de aanleg van een moestuin, maar ook voor wiskunde en talen. Levend leren, noemde Freinet dat.”
Om van elkaar te kunnen leren, zitten de scholieren samen per graad of zelfs met alle zes jaren samen. Sowieso blijft de school klein: twintig leerlingen per leerjaar, 150 leerlingen per vestiging is het maximum. “Dat is een bewuste keuze. Het moet een school op mensenmaat zijn.”
Keerpunt wil op 1 september 2019 beginnen met een eerste jaar secundair. In Gent heeft de vzw al een gebouw gevonden, in Brussel nog niet. Omdat er in eerste instantie op Molenbeek gemikt wordt, organiseert Keerpunt op woensdagmiddag 10 oktober een leerwandeling door Molenbeek, op zoek naar een gebouw. Voor de huur rekent de vzw op de financiële hulp van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, maar ze kreeg volgens Denys intussen te horen dat de extra middelen opgebruikt zijn. Toch blijft de organisatie hopen op VGC-steun.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.