De minister-president van de Franse gemeenschap, Pierre-Yves Jeholet (MR), is voorstander om Nederlands verplicht te maken op Waalse scholen, zoals dat in Brussel al het geval is. "We komen uit een problematische situatie op vlak van meertaligheid."
Minister-president Franse Gemeenschap is pro verplicht Nederlands in Waalse scholen
In het regeerakkoord van de Franse gemeenschap staat niets over de uitvoering van de maatregel. Jeholet bevestigt ook dat het waarschijnlijk niet meer binnen deze legislatuur zal lukken. Ook moet er nog over het voorstel gedebatteerd en gestemd worden.
Maar achter de schermen zijn concrete stappen gezet. "De minister van Onderwijs, Caroline Désir (PS), legt haar beleidsnota binnenkort bij de regering neer," zegt Jeholet. Dat bevestigt de woordvoerder van Désir aan BRUZZ, al kan hij nog geen exacte datum geven.
"Ik ben er voorstander van om Nederlands als tweede taal, na het Frans, te onderwijzen," zegt Jeholet nog in het interview met BX1. "Met uitzondering misschien van de regio vlak bij de Duitstalige delen van België."
Belangrijk om werk te vinden
Jeholet erkent de noodzaak van een goede talenkennis in België: "Vandaag zien we dat een deel van de mensen moeilijk werk vindt. Dat geldt in Wallonië en zelfs in Brussel, waar het Nederlands verplicht is. We komen van een situatie met een probleem op vlak van meertaligheid."
Het vinden van voldoende geschikte leerkrachten zal mogelijk niet gemakkelijk zijn. "Maar ik hoop dat we een situatie bereiken waarin of Nederlands of Duits verplicht wordt gesteld."
Ter herinnering: in Vlaanderen is het Frans verplicht in het vijfde en zesde leerjaar, en later de middelbare school. Basisscholen mogen vreemde talen aanbieden, in de eerste plaats het Frans.
Meertaligheid
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Politiek , Meertaligheid , franse gemeenschap , Nederlands verplicht op school , taalonderwijs , Dag van de Meertaligheid