Nog geen school voor kwart van nieuwe leerlingen middelbaar onderwijs

ADH
© BRUZZ
13/03/2019
Updated: 13/03/2019 18.27u

Ruim 500 leerlingen die volgend jaar overstappen naar het secundair onderwijs hebben nog geen school. Zij schreven zich in via het digitale aanmeldingssysteem. Wel zijn er nog 132 plaatsen beschikbaar maar nog niet toegewezen. "Het lot is een eerlijk criterium", reageert bevoegd Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) bij BRUZZ.

In januari schreven meer dan 2.000 kinderen zich in op het digitale aanmeldingssysteem, schrijft de VRT. Driekwart ervan verkreeg een plek op een Brusselse Nederlandstalige school. Van die leerlingen met een school kreeg 97 procent zelfs een school uit de top-3. De 500 overige leerlingen moeten echter nog wachten op een plaatsje.

Tegelijk zijn er nog 132 plaatsen die niet toegewezen zijn. Dit komt doordat er geen ‘match’ gevonden werd tussen de leerlingen en de scholen.

Vaak duiden ouders maar één school aan. Bij populaire scholen, die snel volzet zijn, kan het daardoor zijn dat er geen match gevonden wordt. Het Lokaal Overleg Platform Brussel raadt de ouders dan ook aan om meerdere keuzes aan te duiden in hun top, om de kans op een plekje te vergroten.

De 132 plaatsen zullen nog opgevuld kunnen worden met kinderen die erin geïnteresseerd zijn en momenteel nog geen plaats hebben.

Hoop

Toch is er nog steeds hoop voor de schoolloze leerlingen. Sommige leerlingen schrijven zich namelijk ook in op het digitale aanmeldingssysteem net buiten Brussel. Als zij daar een plaats toegewezen krijgen, kunnen ze de plaats in Brussel overlaten aan een van de overgebleven leerlingen.

De scholen zijn ook niet verplicht om zich bij het digitaal systeem toe te voegen. Vijf secundaire scholen hebben dat niet gedaan, bijvoorbeeld de Steinerschool en twee technische scholen. Het is dus mogelijk dat er in die scholen nog plaatsen zijn voor Nederlandstalige leerlingen.

De leerlingen die bij de scholen een weigeringsattest aanvragen, komen op een wachtlijst terecht. Als er dan een plaats vrij komt, kunnen zij die plaats toegewezen krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni