Alle NT2 lessen zijn voortaan gratis voor Brusselaars, zo heeft Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) beslist. BRUZZ ging op reportage tijdens een lesuur.
Alle NT2 lessen zijn voortaan gratis voor Brusselaars, zo heeft Vlaams minister voor Brussel Benjamin Dalle (CD&V) beslist. BRUZZ ging op reportage tijdens een lesuur.
Tijdens de coronacrisis ging het aantal inschrijvingen sterk achteruit voor de NT2 cursus. Sinds het schooljaar 21-22 steeg het weer met 4 procent. “Het is heel goed dat meer mensen de weg vinden naar een les Nederlands", vindt minister Benjamin Dalle, "want je hebt bijvoorbeeld tot twee keer meer kans om een job te vinden.”
Tien cursisten nemen dinsdag deel aan het standaardtraject dat ongeveer zeven weken duurt. Vandaag is nog maar de tweede les van de groep, maar de synergie zit zeker al goed. “Ik leer mijn cursisten heel praktische zaken aan, zoals vertellen over je dag in de tegenwoordige tijd, verleden en toekomende tijd”, zegt lerares Ilse.
Aan de hand van een familiestamboom oefenen de cursisten vervolgens de familierelaties (broer, zus, nonkel, grootouders, schoonzus) en tegelijk de juiste bezittelijke voornaamwoorden.
Die nieuwe woordenschat passen ze toe door dialogen in te vullen. Daarna lezen ze samen met Ilse de opdracht na en kan zij hun uitspraak corrigeren waar nodig. Vooral de tweeklanken in woorden zoals ziekenhuis zijn moeilijk voor de cursisten.
Om de interesse in de Nederlandse taal te promoten, heeft Dalle in een nieuw decreet de ‘Brusselvrijstelling’ verankerd. Die bestaat al sinds 2008 en was vooral bedoeld om mensen met een leefloon of werkzoekenden gratis les te laten volgen.
Voorheen bedroeg het standaardtarief 36 euro voor 60 lessen, maar nu zullen alle NT2 lessen gratis zijn voor alle Brusselaars. Dalle voorziet daar iets meer dan zeshonderd duizend euro voor.
De meeste cursisten leren Nederlands om werk te vinden of beter te communiceren met hun collega’s, zo blijkt. Angel en Tibo, maar ook Julia willen allemaal Nederlands leren voor hun werk. “Ik heb vrienden die Nederlands kunnen spreken en ik wil daar gebruik van maken zodat mijn Nederlands verbetert”, vertelt Julia.
Een mama binnen de groep vertelt dat ze graag beter kon communiceren met de school van haar kinderen. “Ik wil hem ook kunnen helpen met zijn huiswerk.”
Dalle denkt ook dat het Nederlands populairder wordt, net omdat zo veel ouders graag betrokken willen worden in de leefwereld van hun kinderen in het Nederlandstalig onderwijs.
Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , Benjamin Dalle , CVO Lethas , NT2 , Nederlands leren