Een hondertal leerlingen, leerkrachten en ouders hebben vanochtend geprotesteerd voor de schoolpoort van basisschool Vande Borne in Jette, nadat gisteren opnieuw een deel van het plafond van een klaslokaal naar beneden is gevallen. Enkele klassen zullen tijdelijk verhuizen naar een leegstaand gebouw van de gemeente, opdat alle plafonds beveiligd kunnen worden met netten.
Plafond valt naar beneden in Jetse school: leerkrachten en ouders protesteren
“Er vielen als bij wonder geen gewonden,” zegt een schoolmeester die anoniem wenst te blijven. “De kinderen van het derde leerjaar waren op dat moment gelukkig buiten aan het spelen.”
Volgens de schoolmeester is het niet de eerste keer dat in de school delen van het plafond naar beneden vallen. “In februari zijn er al stukken plafond naar beneden gevallen in de gang, waar toen elke dag een zwangere collega passeerde.”
Volgens de dienst Gebouwen van de gemeente Jette kwam het pleisterwerk van de plafonds naar beneden door de grote temperatuurschommelingen, vertelt schepen voor Nederlandstalig onderwijs in Jette, Joris Poschet (LB Jette).
De gemeente had toen op verschillende plaatsen netten gehangen ter beveiliging, maar dat gebeurde niet in alle klaslokalen. Gisteren trof de leraar grote brokstukken aan op de schoolbanken van een klaslokaal, waarvan de leerlingen toen niet aanwezig waren. “Er is een drama vermeden.”
“We hadden gehoopt dat de gemeente van de zomervakantie gebruik zou maken om alle plafonds te vernieuwen, maar dat is enkel gebeurd in de gang,” betreurt de leraar.
Protestmars
Die onveilige lesomgeving deed ouders, leerkrachten en leerlingen deze ochtend verzamelen aan de schoolpoorten in de Dansettestraat, waarna het te voet richting gemeentehuis ging, want “dit is zeker geen protest tegen onze directie. We kijken eerder naar de gemeente Jette, die de herstellingswerken had moeten uitvoeren.”
“Ik ben erg ongerust,” zegt Said, één van de ouders aan de schoolpoort, wiens zoontje normaal les volgt in het lokaal waar een deel van het plafond naar beneden is gekomen. “Blijkbaar ging het om grote brokstukken. Als er kinderen aanwezig waren geweest, zou dit ernstige gevolgen hebben gehad,” vervolgt de man. “Blijkbaar is dit niet het eerste incident en wist men dat er onderhoudswerken nodig waren. Het verbaast me dus dat die aan het begin van het schooljaar nog niet gebeurd zijn.”
Schepen Joris Poschet zegt bezorgd te zijn om het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van zowel de kinderen als het personeel.
“We hebben daarom na het eerste incident (in februari, red.) een expert aangesteld om een onderzoek te doen van alle plafonds,” legt Poschet uit. “Volgens de expert was het niet nodig om een net te spannen in die klas (waar gisteren een stuk van het plafond naar beneden kwam, red.). Ik stel me hier dus ernstige vragen bij, want ik vind dat dit absoluut niet kan,” klinkt het bij de Jetse schepen.
Het college van burgemeester en schepenen zat vandaag samen om oplossingen te vinden voor de slechte staat van het gebouw.
Tijdelijke verhuis
“In de eerste plaats voorzien we voorlopige opvang van verschillende klassen in enkele leegstaande gebouwen van de gemeente. Drie Nederlandstalige klassen trekken bijvoorbeeld naar de Léon Theodorstraat,” vertelt Poschet.
De bedoeling is om ondertussen de valse plafonds te verwijderen en het plafond gedeeltelijk af te kappen om er vervolgens netten te hangen. “Wat we al deden in een aantal lokalen, zullen we nu dus doen in de klaslokalen waar dat nog niet was gebeurd,” aldus de onderwijsschepen.
Die werken moeten volgende week dinsdag klaar zijn. “Woensdag wordt alles opgekuist, opdat de leerlingen donderdag alweer in hun vertrouwde lokaal terecht kunnen.”
Renovatie plafonds niet voor 2024
Op de middellange termijn maakt het gemeentebestuur van Jette budgetten vrij voor een grondigere renovatie van de plafonds. Er zal ook een bijkomende stabiliteitsstudie worden uitgevoerd. Een datum daarvoor is er nog niet, “maar dat zal niet voor 2024 zijn,” zegt schepen Poschet. “Het bestek uitschrijven en het consulteren van de markt vragen tijd.”
“Het is belangrijk dat we nu binnen de negen dagen de veiligheid kunnen garanderen voor de drie scholen in het gebouw.” Naast de Nederlandstalige gemeentelijke basisschool Vande Borne, betrekken nog een Franstalige basisschool en een school voor sociale promotie de campus.
Volledige renovatie campus?
Voor aanvang van het schepencollege was sprake van een volledige renovatie van de campus, maar daarover werd nog niets beslist. “We moeten eerst de stabiliteitsstudie afwachten om te bekijken welke de beste beslissing is,” zegt Poschet, die hoopt dat de nieuwe stabiliteitsstudie zal aantonen dat het huidige gebouw overeind kan blijven en men met beperkte renovaties – ook aan het sanitair – weer enkele jaren verder kan.
Poschet hoopt dat de stabiliteitsstudie deze keer wel betrouwbaar is, “want ik begrijp de ongerustheid bij zowel de kinderen, ouders als het personeel.” Het schepencollege bekijkt later nog wie verantwoordelijk gehouden moet worden in de zaak.
'Zorgen voor de infrastructuur die leerlingen en leerkrachten verdienen'
"Het belangrijkste is nu dat het schoolleven opnieuw zo vlot als mogelijk kan hervatten," benadrukt Poschet, die het personeel en de directie uitdrukkelijk bedankt voor hun bekommernis.
"De demonstratie van vandaag beschouw ik niet als een demonstratie tegen iets. Het getuigt net van inzet voor de school. Er is een zeer goed team van leerkrachten in een school met veel GOK-leerlingen (uit gezinnen met een laag inkomen of waarvan de moeder geen diploma secundair onderwijs behaalde, red.). Wij moeten er nu voor zorgen dat zij de infrastructuur krijgen die ze verdienen."
Lees meer over: Jette , Onderwijs , Veiligheid , Gemeentelijke basisschool Vande Borne