Alle Nederlandstalige scholen in Vlaanderen en Brussel openen na de paasvakantie opnieuw de deuren, maar nog niet allemaal voltijds. Voor de tweede en derde graad in het secundair blijft het halftijds afstandsonderwijs behouden. Dat is maandag beslist op het onderwijsoverleg tussen minister Ben Weyts (N-VA) en de onderwijskoepels. Sommige bijkomende maatregelen worden ook wat versoepeld.
Scholen gaan open, afstandsonderwijs voor tweede en derde graad
De scholen openen het derde trimester dus zoals het tweede trimester voor de paaspauze werd afgerond. Concreet betekent dat dat het basisonderwijs en de eerste graad van het secundair 100 procent contactonderwijs zullen krijgen. Leerlingen van de tweede en derde graad van het secundair krijgen halftijds contactonderwijs en halftijds onderwijs vanop afstand.
In het deeltijds beroepsonderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs wordt ook opnieuw voorzien in 100 procent contactonderwijs.
De bedoeling blijft om zo snel mogelijk overal contactonderwijs te voorzien, klinkt het. Daarom wordt de epidemiologische situatie tweewekelijks gemonitord. Als de positiviteitsratio afneemt (het aandeel positieve testen) en de bezetting op intensieve zorg gunstig evolueert kunnen ook de tweede en derde graad opnieuw overschakelen naar volledig contactonderwijs. Dat zal mogelijk wel gefaseerd gebeuren.
Versoepelingen
Daarnaast worden enkele bijkomende maatregelen versoepeld om het welzijn te verbeteren. Zo worden daguitstappen binnen, zoals naar een museum, opnieuw toegelaten en mogen speeltijden opnieuw gelijktijdig plaatsvinden voor meerdere klasgroepen. De verplichting om in het vijfde en zesde leerjaar een mondmasker te dragen, blijft wel behouden. Meerdaagse uitstappen worden pas mogelijk vanaf 16 mei (binnenlands) en 31 mei (buitenlands).
Er komen extra middelen van de Vlaamse regering voor verluchting en ventilatie van lokalen. Voor het tweede trimester gaat het om 13 miljoen euro, voor het derde trimester moet het bedrag vergelijkbaar zijn.
Het grootschalige testen van het onderwijspersoneel wordt uitgesteld tot begin mei. Vanaf dan zouden wekelijks 400.000 zelftesten ter beschikking worden gesteld om onderwijspersoneelsleden twee keer per week preventief te testen.
De beslissingen moeten wel nog bevestigd worden door het Overlegcomité van de regeringen, op woensdag 14 april.
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Gezondheid , scholen , heropening , coronacrisis , coronavirus