1732 Comeniusschool-9

| Ieder Kind een Stoel wil de overheid dwingen meer plaatsen te voorzien.

'Scholentekort is een voorspelde catastrofe'

Jelle D'hont
08/05/2021

Dat er niet genoeg plaatsen zijn in secundaire scholen, konden we allang zien aankomen. Dat vindt althans Tomas Borremans, initiatiefnemer van Ieder Kind Een Stoel. “Het is een voorspelde catastrofe.” Afgelopen week bleek nog dat 655 kinderen geen plaats toegewezen kregen in het Nederlandstalig secundair onderwijs.

Dit jaar meldden 2275 kinderen zich aan voor een plaats in één van de 33 Nederlandstalige secundaire scholen in Brussel die deelnemen aan de aanmeldingsprocedure. Meer dan 600 leerlingen vonden geen plaats in de school van hun keuze. Dat is het hoogste aantal tot nu toe. Volgens Borremans was dit tekort te voorspellen. “Twintig jaar geleden was er een tekort in de crèches, tien jaar gelden in de lagere scholen, het probleem is dus gewoon mee opgeschoven.”

Borremans richtte in 2014 het burgerinitiatief Ieder Kind een Stoel op. Met die groep lanceerde hij het meldpunt geenschool.brussels, die kinderen die geen school kunnen vinden een stem wil geven.

Leerlingen uit Vlaanderen

Eén van de problemen die sommige ouders aanhalen is dat veel Brusselse scholen vooral leerlingen tellen uit de rand in Vlaanderen. Vorig jaar kwam 21 procent van de leerlingen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel uit Vlaanderen. Daardoor zouden Brusselaars nog maar moeilijk een plek vinden en soms noodgedwongen een school... in Vlaanderen moeten zoeken. Maar volgens Borremans is dat eerder een gevolg, en geen oorzaak van het probleem. “Het probleem is even groot in de rand. Ook daar is druk op de scholen groot.”

Petrus van den Cruyce, voorzitter van het LOP Secundair Onderwijs, is het daarmee eens. Een eventuele regeling waarbij Brusselaars voorrang zouden krijgen op hun inschrijving ziet hij niet zitten. “Dat is wettelijk niet voorzien en ik vind dat ook niet zinvol. Het onderwijs in de stad moet evenwichtig samengesteld zijn, met mensen die van overal komen. Dat is een verrijking voor Brussel.”

“Er is een vrije schoolkeuze in ons land, maar op dit moment zorgen onze instanties daar niet voor.”

Tomas Borremans

Van den Cruyce benadrukt ook dat veel ouders teveel focussen op een klein aantal scholen. “Ouders kiezen voor één bepaalde school, omdat ze een bepaalde visie in het hoofd hebben. Daardoor zijn er 18 van de 33 scholen met een overschot aan aanmeldingen. Dat kan je met geen enkel systeem oplossen.”

Vrije schoolkeuze

Maar volgens Borremans is er wel degelijk een groot tekort, en moet dat dringend opgelost worden. “Natuurlijk zijn er ouders die te veel focussen op één school, maar dat is het probleem niet. Er is een vrije schoolkeuze in ons land. Op dit moment wordt dat door onze overheid niet gehonoreerd. Er moet meer geïnvesteerd worden in onderwijs, en dan vooral in personeel. Ook is het enorm belangrijk dat er veel meer samengewerkt wordt tussen de gemeenschappen, want dat is nu nauwelijks het geval.”

Op 3 juni komt er een overzicht online van de nog beschikbare plaatsen. Aangezien veel ouders hun kinderen op meerdere scholen tegelijk inschrijven komen er zo goed als zeker nog plekken vrij. Ten slotte werkt de Vlaamse regering aan een digitaal inschrijvingsplatform voor alle Vlaamse scholen én Nederlandstalige scholen in Brussel. Dat zou in de toekomst tijd en ongerustheid moeten uitsparen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni