Verschillende organisaties die kansarme Brusselaars aan een opleiding of vorming helpen, krijgen extra middelen van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). Het gaat om de vzw’s Brusselleer, Eva Bxl en Art2Work en het Centrum voor Volwassenenonderwijs.
VGC investeert 700.000 euro in opleidingen voor kansengroepen
Dat heeft het college van de VGC donderdag beslist.
De grootste hap uit de subsidiepot, 457.000 euro, gaat naar de vzw Centrum Basiseducatie Brussel (Brusselleer). Die organisatie richt zich op laaggeschoolde volwassenen. Ze zet in het bijzonder in op geletterdheid. Zo helpen zij bijvoorbeeld ouders van schoolgaande kinderen om te gaan met taal, cijfers en informatica.
'Zeker in deze moeilijke coronatijden willen we organisaties steunen die mensen helpen uit de kansarmoede te klimmen'
Het Centrum voor Volwassenenonderwijs in Brussel (CVO) krijgt 75.000 euro om de opleiding ‘Aanvullende Algemene Vorming’ (AAV) te organiseren. Die opleiding kan je gelijk laten stellen met een diploma secundair onderwijs als je nog een andere, beroepsgerichte opleiding volgt. Vorig jaar namen 1.293 jonge Brusselaars eraan deel.
De vzw Eva Bxl krijgt 158.500 euro voor het project ‘De Baobab’. Daarin krijgen Brusselaars zonder diploma, maar wel met de nodige motivatie en competenties, intensieve begeleiding om als kleuteronderwijzer aan de slag te gaan. Terwijl ze al werken, volgen ze een kwalificatietraject in een Brusselse lerarenopleiding. Op dit moment zijn er al zeven zulke leerkrachten aan de slag in Brusselse kleuterscholen en de VGC wil dat dus uitbreiden.
Coaching
De vzw Art2Work krijgt tenslotte 15.000 euro om een opstaptraject uit te tekenen voor werkzoekende jongeren of personen zonder diploma. Die vzw organiseert coaching en loopbaanbegeleiding, om de jongeren uiteindelijk verder naar beroepsgerichte opleidingen te leiden.
“Zeker in deze moeilijke coronatijden willen we met de VGC organisaties steunen die mensen bijstaan en helpen uit de kansarmoede te klimmen ten gevolge van jobverlies, gebrek aan scholing, voortijdige schooluitval enzovoort”, zegt Sven Gatz, VGC-collegelid voor Onderwijs. “Deze organisaties maken hen weer zelfredzaam, helpen hen terug aansluiting te vinden bij de arbeidsmarkt, staan hen bij om een zelfstandige activiteit op te starten of helpen hen aan een diploma buiten het regulier opleidingscircuit.”
Lees meer over: Brussel , Onderwijs , VGC , VGC onderwijs , Sven Gatz , CVO , brusselleer , Art2Work , Eva Bxl
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.