1 september 2022: de eerste dag van het nieuwe schooljaar in Freinetschool de Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek

| 1 september 2022: de eerste dag van het nieuwe schooljaar in Freinetschool de Klimpaal in Sint-Jans-Molenbeek.

Vlaamse Scholierenkoepel vraagt bevriezing schoolkosten voor 2023

© Belga
21/11/2022
Updated: 21/11/2022 08.50u

De energiecrisis en de digitalisering van het onderwijs jagen de schoolrekening van de leerlingen omhoog. Liefst 65 procent van de scholieren uit het secundair zag de kosten stijgen tegenover vorig schooljaar, zo blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK), waarover Het Nieuwsblad en de VRT maandag berichten. De Scholierenkoepel adviseert daarom "een onmiddellijke bevriezing van de schoolkosten voor het kalenderjaar 2023".

Eerste vaststelling: er heerst veel onduidelijkheid over de werkelijke schoolkosten. Volgens Steunpunt Onderwijs Onderzoek bedraagt de kostprijs van een jaar secundair onderwijs 1.207 euro in de eerste graad, 1.134 euro in de tweede graad en 1.502 euro in de derde graad. "Maar de kostprijs tussen scholen kan erg verschillen", zegt Mauro Michielsen. "Daarom dringen we aan op een maximumfactuur in het secundair onderwijs."

Tweede vaststelling na de bevraging: de 'digisprong' ging niet gepaard met een daling in kosten voor dure (invul)handboeken en ander drukwerk. Derde vaststelling: scholen moeten kritischer omspringen met hun uitgaven en overbodige schoolkosten schrappen. "Zo vragen wij als Scholierenkoepel om domme schoolkosten elk jaar in kaart te brengen en te vermijden", aldus Michielsen.

Gerichte keuzes

"Scholen zijn geen eilanden in de samenleving en dus stijgen ook daar de kosten", zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "We schieten te hulp met extra middelen, maar dit gaat om belastinggeld en dus moeten we gerichte keuzes maken. Concreet maken we de gestegen energiefactuur meer behapbaar voor de scholen en drukken we hun kosten door dit schooljaar meer dan 130 miljoen extra over te maken aan de scholen", aldus nog minister Ben Weyts.

“Hoe kan het toch dat deze Vlaamse Regering oogkleppen blijft opzetten als het over de schoolfactuur gaat?“, vraagt Hannelore Goeman, Vlaams parlementslid voor Vooruit zich af. “Ouders en leerlingen ondervinden elk jaar opnieuw dat ons onderwijs duurder wordt. En waar sommige scholen zich echt inzetten om de kosten voor ouders te drukken, kijken andere scholen niet op een duur boek meer of minder. En intussen wil deze Vlaamse regering nog altijd niet weten van een maximumfactuur in het secundair. Ik begrijp dat niet. De maximumfactuur is de enige échte oplossing om ervoor te zorgen dat scholen bewust omgaan met hun kosten. Grijpen we niet in, evolueren we nog meer naar onderwijs met dure en ‘goedkopere’ scholen en richtingen.”

En dat is voor Vooruit onaanvaardbaar. “Onderwijs moet betaalbaar en toegankelijk zijn voor iedereen. Wat jongeren willen en kunnen studeren, mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders. Met Vooruit steunen wij dus zeker de vraag van Scholierenkoepel om de maximumfactuur ook in het secundair onderwijs in te voeren. Voor sommige kinderen wordt onderwijs anders gewoonweg onbetaalbaar”, aldus Goeman.

Groen dringt maandag nogmaals aan op een maximumfactuur voor het secundair onderwijs. "De factuur voor scholieren in het secundair onderwijs is veel te hoog, en de verschillen tussen scholen en studierichtingen zijn enorm", zegt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman. "Elke leerling heeft recht op gelijke onderwijskansen. Maar met deze Vlaamse regering dreigt onderwijs een privilege te worden. Dat is onaanvaardbaar."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni