| Jos Verschueren (l.) en Tom Daniels van de opleiding cycling management.

De VUB start met een expert class Cycling Management. Wie de nieuwe Patrick Lefevere wil worden, moet daar zo'n 5500 euro voor neertellen. “Naar internationale normen is dat absoluut niet duur en bovendien is het een unieke opleiding in de lage landen", klinkt het. "Met behulp van ons netwerk, kun je misschien eindelijk die volgende stap in je carrière zetten."

Tijdens het gesprek pakt Jos Verschueren zijn gsm erbij. “Laten we even met Marko Heijl, Sponsoring & PR Manager bij wielersponsor Soudal, bellen. Hij kan je daar wel iets interessants over vertellen.” Het volgende moment legt Heijl telefonisch uit waarom wielrennen, ondanks de 20 volgauto’s die achter ieder peloton rijden, nog altijd een perfecte sport is om als sponsor je groene en milieuvriendelijke imago te versterken.

Verschuerens telefoonboekje is een van de belangrijkste redenen voor studenten om een postgraduaat sportmanagement of een expert class sport- of e-sportsmanagement te volgen aan de VUB. Een belangrijk deel van dergelijke opleidingen is dan ook netwerken. En dat zal het ook zijn bij de nieuwe opleiding cycling management die hij samen met Tom Daniels, ex-student van Verschueren en eigenaar van Sportcareers, opstart vanaf januari 2022.

Computerspel

Meet, learn, connect, is het motto van Verschueren. Met sprekers vanuit zijn netwerk en dat van Daniels moeten deelnemers zich verder kunnen bekwamen op het raakvlak van wielrennen of fietsen en economie en management. En dat gaat veel breder dan het sportieve: “Het kan ook gaan over fietsmanagement in een regio of stad, of werk in de fietsbranche”, zegt Verschueren.

Onder zijn vlag wordt Daniels verantwoordelijk voor de expert class. 16 donderdagen vanaf januari 2022 kunnen de cursisten (maximaal 20) zich onderdompelen in cycling management. “Ik ben een koersdier”, aldus Daniels. “Eigenlijk is dat gegroeid met het computerspel Cycling Manager. Mijn vriendjes waren geïnteresseerd in het fietsen van de digitale wedstrijdjes. Ik zat ernaast notities te maken over het management: welke wielen we moesten kopen of sponsors we moesten aantrekken. Dat interesseerde mij altijd al enorm.”

Cursus op maat

Maar een opleiding om zoiets ook in de grotemensenwereld te worden, bestond niet. Nadat Daniels zelf het postgraduaat sportmanagement volgde, besloot hij na een aantal gesprekken met Verschueren zelf dan maar een opleiding cycling management te starten. Een opleiding die op maat van de cursisten wordt samengesteld. “Geïnteresseerden moeten hun cv en motivatie doorsturen. Op basis van een gesprek, bepalen we hoe we de cursus juist gaan invullen. We willen niet dat ze nadien teleurgesteld zijn omdat bepaalde zaken niet aan bod gekomen zijn.” Wat wel al vaststaat: de VUB veldrit wordt gebruikt als een van de casestudies.

Prijskaartje van zo’n op maat gemaakte cursus cycling management: 4.495 euro + 21 procent BTW per deelnemer. “Naar internationale normen is dat absoluut niet duur”, verdedigt Verschueren. “Het is een extra opleiding, je krijgt een universitair getuigschrift en bovendien is het een unieke opleiding in de lage landen. Je moet het ook zien als een investering in de toekomst. Met behulp van ons netwerk, de mensen die je tijdens de cursus leert kennen en het eindwerk dat je maakt, kun je misschien eindelijk die volgende stap in je carrière zetten.”

Het volledige aanbod vind je online. Daar kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni