De dienst studiefinanciering van de VUB ziet een sterke stijging van het aantal studenten dat om financiële hulp komt vragen. Het aantal contactnames is met 51 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar.
VUB ziet steeds meer studenten om financiële hulp vragen
Over hoeveel studenten het precies gaat, kan de VUB niet kwijt. Één student kan zowel telefonisch als via een persoonlijk gesprek contact opnemen, dat zijn dan twee contactopnames.
Maar dat aantal is dus met 51 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Eerder liet de KULeuven ook al weten dat zij een stijging van 48 procent zien.
"Studenten voelen de energiecrisis in hun portefeuille", zegt woordvoerder Nathalie Vlaemynck. Zij komen met vragen naar de dienst studiefinanciering.
De VUB kan op verschillende manieren iets betekenen voor hen. "Zo voorzien wij een huurtoelage van 90 tot 130 euro voor studenten die moeite hebben om een kot op de VUB - dat 50 euro duurder geworden is - te betalen", zegt Vlaemynck.
Daarnaast is er nog een sociale toelage, die bovenop de studietoelage van de Vlaamse overheid komt, en tot 1500 euro kan oplopen. Een renteloze studielening of een voorschot op de Vlaamse studietoelage behoren ook tot de mogelijkheden. Tot slot is er nog het Caroline Pauwels Noodfonds, voor studenten in echte nood.
De VUB verwacht dat het aantal contacnames nog verder zal stijgen, ook bij studenten waarvan beide ouders werken.
Odisee ziet geen stijging
Ook in de hogescholen komen studenten aankloppen met financiële zorgen. Bij hogeschool Odisee leidt dat voorlopig wel niet tot een hoge stijging van het aantal contactnames. "Dat is ongeveer gelijk met dezelfde periode vorig jaar", zegt Caroline Verschueren, diensthoofd van Stuvo+, de dienst voor studentenvoorzieningen. "Maar vorig jaar zagen we wel een stijging van 11 procent in vergelijking met het jaar ervoor."
Volgens Verschueren is het nog erg vroeg op het academiejaar om al conclusies te trekken. Wel zou het profiel veranderd zijn, met studenten die nu wel erg dicht tegen de armoedegrens zitten. "De armen zijn armer geworden", aldus Verschueren.
Lees meer over: Elsene , Jette , Onderwijs , Economie , studiekosten