Ontdek het surrealisme met de vijfde klas van basisschool De Bron
Het lijf van een giraf, de kop van een vogel en de oren van een haas... Cindy's fantasiebeest is bijna klaar. "Ik maak surrealisme," zegt ze. "Surrealisme is kunst waarbij je dingen samenbrengt die in het echt apart bestaan, om er zo iets nieuws van te maken. De juf toonde ons een schilderij van de schilder Magritte: daarop heeft hij een wortel en een fles samengevoegd, en zo krijg je iets raars. Een wortelfles of zo... Het is als in een droom."
En hoe is Cindy op het idee voor haar vogelhaasgiraf gekomen? "Gewoon, ik zag stukjes hout liggen en door de vormen van die blokjes kwam ik op het idee voor mijn beest."
ABC van de kunst
Cindy is met de klas op bezoek in het ABC-huis. Dat is een plek in Schaarbeek waar je zelf volop kan tekenen, schilderen, knutselen, in kunstboeken kijken, gedichten maken... Elk jaar is er een ander thema, en dit keer is dat 'surrealisme'.
"We komen hier elk jaar terug, al sinds het eerste leerjaar," zegt Roberto, "en ik vind het altijd leuk. We doen hier dingen die we nooit thuis of op school doen. Zoals met een lijmpistool schieten (lacht)." En intussen zaagt hij naarstig verder aan zijn 'SpongeBob-auto'. "Want SpongeBob, die is ook nogal surrealistisch, toch?!" zegt Roberto.
Dromen met open ogen
Realisme, dadaïsme, kubisme, surrealisme... er zijn zoveel verschillende stijlen in de kunst. Sommige kunstenaars proberen zo goed mogelijk de werkelijkheid na te tekenen (realisme), terwijl anderen juist liever afbeelden wat ze dankzij de fantasie in hun hoofd 'zien'. Zoals de Spaanse schilder Salvador Dalí, of de Brusselse kunstenaar René Magritte. Die wilden schilderijen maken die aan dromen doen denken. Want onze dromen, daar is ook vaak iets vreemds mee. Daarin gebeuren dingen die niet helemaal 'kloppen'.
Op een van de bekendste schilderijen van Magritte, 'Het rijk der lichten', is het dag en nacht tegelijk. Toen het surrealisme in Parijs ontstond, omstreeks 1924, waren veel mensen geschokt door wat ze zagen, want het was toen een compleet nieuwe richting in de kunst.
Voornamen-aria
"Surrealisten vonden vaak toevallig iets, en dan gingen ze ermee aan de slag," vertelt ABC-gids Janne aan de vijfdeklassers. "Op die manier maakten ze hun kunstwerk, zonder dat ze van tevoren wisten hoe het eruit zou zien. Zullen we eens proberen een surrealistisch gedicht te maken met de eerste letters van jullie voornaam? Schrijf de letters onder elkaar en bedenk voor elke letter een woord, het eerste dat in je opkomt." Bij Aïman wordt dat Aap / Ik / Mijn / Aardappelen / Naam. "Door het op een speciale manier te lezen, met wat intonatie en ritme, kun je laten horen dat het om een gedicht gaat," geeft Janne mee. Haar woorden zijn nog niet koud of Aïman zingt zijn gedicht alsof het een opera-aria is. Door de vele aaaa's na elkaar klinkt het nog goed ook. Zo simpel kan surrealistische poëzie zijn. Probeer het eens, misschien zit er ook in jouw naam een opera!
---------------
Dit weekend kan je met heel de familie gratis op bezoek in het ABC-huis! Meer info vind je op www.abc-web.be.
Lees meer over: Sint-Gillis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.