Wat leek op een zoveelste incident met baldadige Brusselse jongeren die tijdens een kajaktocht agenten aanvielen, lijkt genuanceerder dan eerst gedacht. In tijden van oververhitting houden we het hoofd best koel.
| Brusselse jongeren trekken een dag naar Oostende voor plezier en verkoeling.
Zelf heb ik alleen maar goede herinneringen aan de afvaart van de Lesse, waarbij we ongestraft leerkrachten konden rammen, talloze sigaretten opstaken en een fles jenever soldaat maakten. Maar voor de leerlingen van het Athenée Royal Serge Creuz uit Molenbeek liep de kajaktocht minder voorspoedig. Ter hoogte van het kasteel van Walzin kwam het tot een aanvaring met de politie van Brussel-West, waarvan Molenbeek deel uitmaakt.
“Toen enkele vrouwelijke agenten werden lastiggevallen door een veertigtal jongeren, schoten de collega’s hen te hulp. Uiteindelijk brak een grote vechtpartij uit,” stond er ook bij BRUZZ te lezen. Vooral de resultaten waren spectaculair. Negen agenten raakten gewond, van wie vier ernstig. Ook een tiental jongeren raakte gewond. Geknakte roeispanen waren de stille getuigen van het gevecht.
"Meer nog dan een pleidooi voor een zwembad geeft dit voorval te denken over onze rol, die van de media"
Die berichtgeving was meteen goed voor talloze vileine reacties op sociale media. Dries Van Langenhove maakte ervan dat een groep jongeren een kajak met twee vrouwen isoleerde en hen betastte. Maar ook gematigde stemmen zoals Youssef Kobo kropen diezelfde middag nog in hun pen. “Bijna even frustrerend als de jongeren die er maar niet in slagen om andere mensen niet lastig te vallen tijdens een dagje zonnen aan de Blaarmeersen of kajakken op de Lesse, zijn de mensen die continu excuses blijven zoeken voor dit asociale gedrag. ‘Ze hebben geen zwembad meneer’,” schreef hij op Twitter.
Maar al snel werd duidelijk dat het genuanceerder in elkaar zit dan eerst gedacht. Volgens diverse bronnen waren de agenten dronken en gedroegen ze zich agressief. Schoolmedewerkers beweren dat de agenten de eerste slag toedienden. En een filmpje van net na de feiten, toont de gespannen sfeer en dreigende agenten, al valt er verder ook niet meer uit op te maken.
Op Franstalige media wordt intussen de credibiliteit van de agenten onderuitgehaald door erop te wijzen dat het om dezelfde brigade gaat die in volle coronacrisis een raclette-feestje op het commissariaat gehouden had. “Teambuilding van ‘brigade raclette’ loopt uit de hand,” kopte La Capitale smalend.
Dat het om een teambuilding gaat georganiseerd door het korps, ontkent de politiezone Brussel-West trouwens. De agenten – allemaal met eenzelfde gele zwembroek aan – hadden de privéactiviteit zelf op poten gezet. Toch hield dat de korpschef van Brussel-West niet tegen om vorige week zaterdag een communiqué de wereld in te sturen, waarin hij stelt dat elke agent een voorbeeldfunctie moet bekleden, ook tijdens privéactiviteiten. De zone opende tegelijk “een administratief tuchtdossier teneinde de gepaste tuchtmaatregelen te kunnen nemen”, en zette de betrokken politiemannen tot nader order op interne opdrachten.
Het parket van Namen onderzoekt nu de ware toedracht, en gaat daarbij in op zowel het gedrag van de jongeren als van de agenten. Dat is al iets helemaal anders dan ‘Brusselse jongeren vallen agenten aan’. Maar voor veel passieve nieuwsgebruikers was het kwaad al geschied. Brusselse jongeren werden nog maar eens weggezet als relschoppers of oproerkraaiers.
Dat we dat zo massaal doen, heeft natuurlijk te maken met de vele berichten over Brusselse jongeren die in de Blaarmeersen karpers uit het water halen, met zand gooien naar een vrouw in monokini, vechtpartijen uitlokken of ander irritant haantjesgedrag vertonen. Dat ze in het Brusselse geen zwembad hebben, mag inderdaad geen excuus zijn. Al zou extra zwemwater deze dichtbevolkte en drukkend hete stad ook geen kwaad doen.
Meer nog dan een pleidooi voor een zwembad geeft dit voorval te denken over onze rol, die van de media. Moeten wij zo vroeg berichten over een voorval waarvan we de ware toedracht nog niet kennen? Moeten wij überhaupt iets brengen voor we zelf de getuigen gesproken hebben? Kunnen we in het begin uitsluitend afgaan op wat andere kranten en officiële bronnen – in dit geval de politie, die zelf betrokken partij is – ons vertellen? De druk om dit sappige verhaal snel te brengen is groot. Maar in tijden waarin iedereen oververhit reageert op alles wat met Brusselse jongeren te maken heeft, is het belangrijk om het hoofd koel te houden.
Lees meer over: Brussel , Opinie , brusselse jongeren , NMBS , verkoeling , waterrecreatie
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.