Politiekantoor Kolenmarkt BRUZZ 1541

Collectief eist minder sirenelawaai

Sara De Sloover
© BRUZZ
05/10/2016

Het collectief Stop Sirènes vraagt een “redelijk” gebruik van sirenes door de politie en andere hulpdiensten. Nu worden sirenes te vaak onnodig opgezet, zegt Yvan Vandenbergh van de actiegroep, die vorige week gehoor vond bij minister Céline Fremault (CDH). Zij heeft bij Leefmilieu Brussel een studie besteld naar het sirenegeloei. Begin 2017 zou die klaar zijn.

In de wegcode staat dat sirenes op minimaal 110 decibel moeten loeien, zegt Vandenbergh. “Dat is ontzettend luid. In discotheken mag het geluid maximaal op 90 decibel staan. Dat de sirenes zo luid moeten staan, komt door verzekeringsclaims van bestuurders die waren gebotst met ambulances en beweerden dat ze de sirene met de radio aan niet hadden gehoord.”

De leden van de actiegroep wonen vaak in de buurt van politiecommissariaten, ziekenhuizen of gevangenissen. “Ik begrijp dat sommige Brusselaars hier helemaal geen last van ondervinden, maar voor anderen maken die loeiende sirenes het leven erg moeilijk.”
“Als mensenlevens in gevaar zijn, bij auto-ongelukken of gaslekken bijvoorbeeld, dan is het evident dat een sirene noodzakelijk is,” benadrukt Vandenbergh. “Daar willen wij niet aan tornen. Maar als de alarmsignalen voor alles en nog wat worden ingeschakeld, valt het bestuurders minder op.

In de wegcode staat dat sirenes mogen worden aangezet in ‘urgente situaties’, maar nergens wordt uitgelegd wat die dringende gevallen precies zijn. Dus gebruikt de politiecombi die gedetineerden van de gevangenis van Sint-Gillis naar het Justitiepaleis vervoert, sirenes, net als dierenambulances of geldtransporten. Wij willen dat die misbruiken stoppen.”

Vandenbergh is zelf freelancejournalist en ghostwriter, en werkt van thuis uit. “Ik woon in het centrum, tussen het César De Paepeziekenhuis en een politiecommissariaat, en hoor soms vijf tot zes sirenes per uur. Dan wordt het moeilijk om je te concentreren.”
De politie heeft Amerikaanse sirenetoestellen met vijf verschillende deuntjes, en wisselt die vaak af. “Dan schrik je elke keer weer. Niet alleen het volume is storend, maar ook de toonfrequentie.”

“Studies tonen aan dat inwoners van de stad onder meer door geluidsoverlast beslissen te verhuizen. Minister Fremault was lange tijd gefocust op de geluidsoverlast door vliegtuigen, maar nu de politieke machine daar in beweging is gezet, heeft ze ook een oor voor Stop Sirènes.” Ze heeft de actiegroep beloofd om buitenlandse oplossingen te bekijken. “De Brusselse politie zet sirenes aan om door rood te rijden. Als ze zelf de verkeerslichten konden besturen, hoefde dat niet. Sommige trams kunnen dat al, op de Lambermontlaan bijvoorbeeld. In Peking gebruiken ambulances zeer sterke led-lichten die laag op het voertuig zijn geplaatst. In Amsterdam experimenteren ze dan weer met vibraties. Die zijn voelbaar voor chauffeurs tot op een afstand van vijftig meter.”

“Sinds de lockdown afgelopen november is het gebruik van sirenes in Brussel exponentieel toegenomen bij de politie. Agenten zetten de sirenes aan voor alles en nog wat. Van de vijf beschikbare tonen gebruiken ze bovendien het vaakst ‘Yelp’, de meest indringende van allemaal.”

“De studie naar de overlast door sirenes zal objectiveren wat wij emotioneel aanvoelen. We hopen dat de minister daarna ook gaat handelen. Het stuk van de wegcode over sirenes blijft federaal, maar bij hulpdiensten, brandweer en politie heeft het gewest, en ook de gemeenten, wat in de pap te brokken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni