Een werkbare coalitie maken in een stad of gemeente vol politieke tegenstellingen is niet gemakkelijk. Zo oordeelt David Vits, CD&V-voorzitter in Jette. “Hoe meer kiezers vallen voor de lokroep van extremisme of populisme, hoe groter de verantwoordelijkheid van onze politieke leiders.”
David Vits (CD&V Jette): 'Coalitie met PVDA? Nee, bedankt'
Het zou eigenlijk niet zo moeilijk mogen zijn om een meerderheid van gematigde partijen bijeen te brengen. Maar het vraagt wel veel moed om neen te (blijven) zeggen tegen een oprukkend extremisme dat ons ernstig op de proef stelt. En die beproevingen zijn er …,” stelt Vits.
Hij verwijst naar Vlaanderen, waar lijsten die (historische) banden hebben met Vlaams Blok/Vlaams Belang in bepaalde gemeenten op de drempel van machtsdeelname staan. “Dat is bijvoorbeeld het geval in Grimbergen, een gemeente die grenst aan ons stadsgewest.”
“In Brussel (en Wallonië) ‘flirten’ lokale afdelingen van PS en Ecolo met het winnende extreemlinkse PVDA om zo links aan de macht te brengen. Zo is Molenbeek een (deel)gemeente in Brussel die zou kunnen ‘kantelen’.”
“Als extreemrechts en/of extreemlinks in de lift zitten, dan is dat zeker een belangrijke graadmeter voor de politieke gezondheidstoestand van stad/gemeente,” geeft Vits toe. “Het maakt duidelijk dat er iets broeit onder de bevolking en dat het politieke bedrijf, meerderheid en (gematigde) oppositie, toe is aan collectieve bezinning.”
“Tegelijk mag een ruk naar extremisme - of populisme - geen excuus zijn om ons stadsgewest mee in handen te geven van ‘valse profeten’.”
"Ons stadsgewest heeft geen nood aan revolutie van sloganeske beeldstormers"
Democratie is volgens Vits meer dan het optellen van stemmen. “Het goede doen, daar gaat het om. Respectvol in dialoog gaan, ideeën uitwisselen met elkaar en dan, vanuit het algemeen belang, samen - meerderheid tegen minderheid - weloverwogen beslissingen nemen. Democratie, dat moet je elke keer opnieuw verdienen. Het is hard werken, niet gemakkelijk en duurt soms lang.”
“Er bestaat geen short cut op het pad van de democratie. Wees beducht voor zelfverklaarde simpele zielen met een zuiver geweten (‘politieke maagden’), die ideologisch rechtlijnig zijn, maar niet bereid om compromissen te sluiten.”
“Ons stadsgewest heeft nood aan (geleidelijke) verandering of vooruitgang, die wordt gedragen door een meerderheid van de bevolking. Niet aan een revolutie van sloganeske hemelbestormers (‘weg met de vreemdelingen’, ‘weg met de rijken’ …) richting utopie. En ook niet aan polarisatie tussen goed en slecht, vrienden en vijanden van het ‘ware geloof’.”
Volgens Vits vormen partijen die voortkomen uit een totalitair gedachtegoed, links óf rechts, en die daar geen of te weinig afstand van kunnen nemen, een bedreiging. “De geschiedenis leert ons dat de weg van ideologische blindheid is bezaaid met vele lijken van andersdenkenden. Militanten en kiezers van de PVDA mogen dan al bewogen zijn door goede (sociale) ideeën. De partij is en blijft communistisch, een ideologie die Europa en de wereld al veel onheil heeft bezorgd. De PVDA heeft zich ook altijd pro-Stalin en pro-Mao opgesteld. En ondanks ‘herpositionering’ schurkt de partij nog steeds aan bij bedenkelijke regimes (Kim Jong-un, Nicolás Maduro …).”
“Kortom, de PVDA heeft vanuit democratisch oogpunt het ‘nadeel van de twijfel’. Het is geen partij zoals de andere, die zonder meer van dienst kan zijn voor een wissel van de macht. Integendeel, onze democratie is kwetsbaar en voorzichtigheid is dus geboden.”
“Ik roep de collega’s van rood en groen daarom op om eens goed na te denken alvorens ons stadsgewest in een donkerrood avontuur te storten.”
“Geen sluipmoord op de democratie, geen coalitie met de PVDA - zoals we die vandaag kennen,” besluit Vits.
Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel Kiest 2018 , David Vits , PVDA , gemeenteraadsverkiezingen 2018
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.