CD&V heeft een ‘bekende Vlaming’ kunnen strikken in Brussel-Stad, SP.A trekt in Jette zonder de PS naar de verkiezingen, en Groen doet het zonder Ecolo in Molenbeek. Open VLD staat op een Défi-lijst in Schaarbeek. In Sint-Lambrechts-Woluwe en Oudergem ziet het er dan weer slecht uit voor de Nederlandstalige partijen.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566

| Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine.

Met de recente stroom aan lokale nieuwtjes lijkt de campagne, ook aan Nederlandstalige kant, nu echt op gang te komen.

Bij de lokale afdelingen van de Vlaamse partijen in Brussel is het momenteel een drukte van belang: alleen opkomen, in kartel met een Nederlandstalige partij of onderhandelen met de Franstalige zusterpartij of Lijst van de Burgemeester? Welke plaats kan er op die lijst verzilverd worden? Een zitje halen is de eerste bekommernis. Dat is al een hele klus.

Een ex-voorzitter van een lokale CD&V-afdeling vertrouwde ons onlangs toe wat een hard labeur de gemeenteraadsverkiezingen in Brussel wel zijn. Met een kleine ploeg pamfletten bussen, affiches uithangen, pensenkermissen bezoeken, vaak als avondwerk naast de dagbaan met als enige doel zoveel mogelijk kiezers te overtuigen. In een Brussel met steeds minder Vlamingen is dat hard werken.

Verjonging is broodnodig, maar niet simpel. Elke jonge kandidaat maakt logischerwijs de berekening: wat is, met al die moeite, de kans om verkozen te worden, en vooral: hoeveel kans is er om in het schepencollege te belanden? Want een schepenambt is het enige echte lucratieve mandaat. De rest is zuiver politiek engagement met een hoog langetermijngehalte. Mooi, maar wat koop je ervoor, zo klinkt het steeds vaker bij jongeren die een baan in de lokale politiek overwegen.

"Een jonge kandidaat maakt logischerwijs de berekening: wat is, met al die moeite, de kans om verkozen en in het schepencollege te belanden?"

Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine

Nochtans hebben de Nederlandstaligen het in 2012 niet slecht gedaan. Er zijn vandaag meer dan tachtig Nederlandstalige vertegenwoordigers in de Brusselse gemeenteraden. Of het er na de verkiezingen van 2018 evenveel zullen zijn? Onze inschatting is van wel.

En misschien wel hierom: de mooiste pluim op de hoed van de Nederlandstalige lokale politiek in Brussel anno 2018 is dat er sommige Vlaamse schepenen hier hun post te danken hebben louter aan hun politieke kwaliteiten, en niet omdat ze toevallig Vlaming zijn. Ze spelen een substantiële rol in het uittekenen van het beleid. Soms zijn ze zelfs gewoon nòdig om het gemeentebestuur overeind te houden.

Daarmee is ook veel gezegd over de lokale politiek in Brussel. Ook aan Franstalige kant dreigt bloedarmoede. Er zijn zo veel schepenen en andere mandatarissen nodig in deze stad, dat het haast niet doenbaar is om overal de kwaliteit te leveren die de burger van hen verwacht.

Het is nog maar eens een argument om de discussie te voeren over de noodzaak van het voortbestaan in de huidige vorm van de negentien gemeenten in deze stad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Opinie , Brussel Kiest 2018 , gemeenteraadsverkiezingen , zusterpartij

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni